USD 34,54
EUR 36,01
ALTIN 3.005,46
BIST100 9.550
KDV İstisna ve İade Uygulamaları Yeniden Düzenlendi - Sayfa 3

Afet bölgesi kabul edilen yerlerde, genel bütçeli kamu idarelerine bağışlanmak üzere taşınmazların inşasına yönelik yapılan teslimler de istisna kapsamına alındı. Bu sayede, ülke genelinde afet durumlarına karşı hazırlıkların artırılması hedefleniyor.

KDV İstisna ve İade Uygulamaları Yeniden Düzenlendi - Sayfa 4

Vekalet Ücretleri ve İadelerin Hızlandırılması

Tebliğde ayrıca mahkemeler veya icra ve iflas müdürlüklerince karşı tarafa yükletilen vekalet ücretlerinin, avukata ödendiği durumlarda serbest meslek makbuzunun davayı kaybeden adına düzenlenmesine yönelik düzenlemeler yapıldı. Bu düzenleme, KDV ve gelir vergisi mevzuatı arasındaki uyumsuzlukları gidermeyi amaçlıyor.

KDV İstisna ve İade Uygulamaları Yeniden Düzenlendi - Sayfa 5

Küçük iade taleplerinin hızlı bir şekilde sonuçlandırılması için mevcut uygulamada yer alan alt sınır, aylık 10 bin liradan 50 bin liraya çıkarıldı. Böylelikle, mükelleflerin daha hızlı bir şekilde iade alması hedefleniyor.

KDV İstisna ve İade Uygulamaları Yeniden Düzenlendi - Sayfa 6

Yeni Parasal Sınırlar ve Uygulamalar

İndirimli Teminat Uygulama Sertifikası (İTUS) ve Hızlandırılmış KDV İade Sistemi (HİS) Sertifikası alma kriterlerinde yer alan parasal sınırlar güncellendi. İTUS için en az aktif toplamı sınırı 40 milyon TL'den 100 milyon TL'ye, maddi duran varlıklar toplamı sınırı 10 milyon TL'den 25 milyon TL'ye yükseltildi. HİS sertifikası içinse, en aktif toplamı sınırı 200 milyon TL'den 500 milyon TL'ye çıkarıldı.