USD 34,55
EUR 36,07
ALTIN 2.989,31
BIST100 9.501

Kaybolan Meslekler Erzurum’da Yaşatılıyor

Bakırcılıktan oltu taşı ustalığına kadar kaybolmaya yüz tutmuş meslekler, Erzurum'daki Erges Konağı'nda canlandırılarak ziyaretçilere sunuluyor. 19. yüzyıl dönem özelliklerini taşıyan konakta, unutulmaya yüz tutmuş geleneksel mesleklerin canlandırmaları ücretsiz olarak sergileniyor.

15 Eylül 2024 | 09:46
Son Güncelleme:
Kaybolan Meslekler Erzurum’da Yaşatılıyor - Sayfa 1

Erzurum, Anadolu'nun kadim kültürünü yaşatan önemli şehirlerden biri olarak bilinir. Şehrin zengin tarihine tanıklık eden nadide yapılardan biri de Erges Konağı'dır. Geleneksel Türk mimarisinin güzel örneklerinden biri olan konak, hem tarihi hem de kültürel değeriyle dikkat çekiyor.

Kaybolan Meslekler Erzurum’da Yaşatılıyor - Sayfa 2

Erges Konağı'nda, kaybolmaya yüz tutmuş geleneksel meslekler canlandırılarak sergileniyor. Erzurum Geleneksel El Sanatları Konağı, ziyaretçilere kültür dünyasının kapılarını aralarken; oltu taşı ustasından yorgancıya, dericisinden bakırcısına, şapkacısından abacısına kadar birçok mesleğin canlandırmaları arasında gezme fırsatı sunuyor.

Kaybolan Meslekler Erzurum’da Yaşatılıyor - Sayfa 3

Erzurum Kalesi’nin alt kısmında ve Kurşunlu Camii hizasında bulunan Erzurum Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Erges Konağı, ziyaretçilerini zaman yolculuğuna çıkma imkanı sunuyor. Konağa girişler ücretsiz olup, ziyaretçiler burada geleneksel el sanatlarının zenginliğiyle buluşuyor ve kırlangıç tavan altında tandırbaşı molası vererek geçmişin izlerini yaşıyor.

Kaybolan Meslekler Erzurum’da Yaşatılıyor - Sayfa 4

Erges Konağı'nda canlandırılan meslekler arasında bakırcılık, oltu taşı işlemeciliği, yorgancılık, dericilik, şapkacılık, tiftikçilik, yüncülük, abacılık ve ehramcılık gibi unutulmaya yüz tutmuş geleneksel el sanatları yer alıyor. Bu canlandırmalar, ziyaretçileri bir anda eski zamanlara götürerek nostaljik bir atmosfer sunuyor.