Karabaş Otu hakkında bunları biliyor muydunuz?
Karabaş Otu hakkında bunları biliyor muydunuz? İşte Karabaş Otu hakkında bilmediklerimiz...
Karabaş otu, geleneksel tıpta yüzyıllardır kullanılan şifalı bir bitkidir. Lavanta bitki ailesine aittir. Latince adı lavandula stoechas’tir. Karabaş otu, Osmanlı döneminde kolera ile mücadelede kullanılmış, hatta bu amaçla dönemin padişahı bir ferman çıkarmıştır. 1. Dünya savaşında ise yaraları iyileştirmek ve dezenfekte etmek için kullanılmıştır. Karabaş otunun fiziksel ve zihinsel sağlığa pek çok katkısı vardır. Sinirleri yatıştırır ve depresyon tedavisine olumlu etki eder. Hafıza ve damar sağlığına faydalı olduğu söylense de bu konuda yeterli bilimsel araştırma yoktur. Bu nedenle doktora danışmadan kullanmak doğru değildir.
Karabaş otunun faydaları
Zekayı ve hafızayı güçlendirir ve zihinsel yorgunluğu ve akıl karışıklığını giderir
Arap-Fars geleneğinde çoğu beyin bozukluklarının tedavisinde kullanılır.
Sinüzit, öksürük, kronik nezle ve ateşli soğuk algınlığı tedavisinde yararlanılır.
Depresyon ve anksiyete semptomlarını önler, rahatlatır.
Baş ağrısı ve migren tedavisinde diğer bitkilerle birlikte kullanılır.
Kan dolaşımını hızlandırır.
Damar tıkanıklığını önler.
İdrar yolu enfeksiyonu ve vajinal enfeksiyonların tedavisine yardımcı olur.
Kan kanseri ve başta pek çok kanser türünün gelişmesini engeller.
Cilt yaralarının iyileşmesini hızlandırır.
Mide bulantısını giderir.
Romatizmal ağrılara iyi gelir.
Uykusuzluğa iyi gelir.
Hazımsızlığa, kabızlığa ve mide gazına iyi gelir.
Sindirim sistemini düzenler ve bağırsakların daha aktif çalışmasını sağlar.
Kas ağrılarını ve kas yorgunluğunu giderir.
Beyindeki tümörlerin ilerlemesini durdurur.
Cilt kırışıklıklarını ve cildin erken yaşlanmasını önler Günlük 2-3 damla karabaş otu yağı ile cildinize hafif bir masaj yaparak, daha pürüzsüz bir cilde kavuşabilirsiniz.
Yaraları dezenfekte ederek, güneş yanıkları gibi yanıkların görünümünü iyileştirir.
Saç dökülmesini durdurur, saçların daha canlı ve parlak görünmesine katkıda bulunur. Saçları besler ve saçlara doğal bir ışıltı kazandırır.
Güçlü bir anti bakteriyel olarak ciltte bakteri ve mikropların daha geniş alanlara yayılmasını önler.
Karabaş otu sigara tüketimini azaltıyor
Karabaş otunun sigara tüketme isteğini azatlığını belirten pek çok hekim vardır. Bu yüzden bu kötü alışkanlığınızı bırakmak adına karabaş otuna bir şans verebilirsiniz.
Karabaş otu nasıl kullanılır?
Bitkisi, genelde çay olarak tüketilir. Karabaş otunun çayı, bitkinin sahip olduğu tüm şifalı özelliklere sahiptir. Bitkinin bir diğer kullanım alanı ise ağrı ve yara tedavisidir. Bu bitkiden elde edilen yağ, ciltteki yara ve ağrıların üzerine topikal olarak sürülür. Bu sayede ağrı ve acı hissinin hafiflemesini sağlar.
Karabaş otundan ticari olarak hava spreyi ve böcek ilacı üretiminde de yararlanılır. Bu ot, etkili bir böcek kovucudur. Özellikle sivrisineklere karşı etkilidir. Karabaş otundan sabun ve parfüm de üretilir. Ot çubukları tütsü olarak yakılır. Hoş bir kokuya sahip olan yağı, sinirleri yatıştırır. Bitkinin aromatik yaprakları bulunduğundan, kiliselerde süs bitkisi olarak yoğun bir şekilde kullanılır.
Hazırlanışı: Kürü hazırlamak için iki çay kaşığı karabaş otu tohumunu ya da bir tatlı kaşığı ufalanmış bitkisini kaynamakta olan bir su bardağı klorsuz suyun içine atın. Ardından çayı 2-3 dakika daha kaynatın. Çay soğumadan çayı süzün.
Kullanılışı: 2 günde 1 kez olacak şekilde akşam yemeklerinden 2 saat sonra çayı tüketin. İlk 10 günlük kullanımdan sonra 7 gün ara verin. Yani toplamda 5 gün çay tüketin. 7 günlük aradan sonra 10 gün daha iki günde bir çayı için. 27 günde toplamda 10 gün bu kürü tüketebilirsiniz. Hastalığın seyrine göre kürü tekrar uygulayabilirsiniz. Yukarıdaki tarifi aynen uygulamanız, herhangi bir yan etki ile karşılaşmamanız için oldukça önemlidir.