
Fiyat Artışları Üretici Ülkeleri Nasıl Etkiledi?
FAO'nun raporunda, kahve üreticisi ülkelerde kahve çekirdeği fiyatlarının uluslararası ticaret piyasalarına kıyasla daha düşük oranlarda arttığı vurgulanıyor. Buna göre, kahve üreticisi ülkelerde fiyat artışları şu şekilde gerçekleşti:
Etiyopya: %17,8
Kenya: %12,3
Brezilya: %13,6
Kolombiya: %11,9

Ancak bu oranların, ICE gibi uluslararası ticaret piyasalarındaki fiyat artışlarına kıyasla oldukça düşük olduğu belirtiliyor.

Avrupa'da Kahve Fiyatları Nasıl Değişecek?
FAO raporuna göre, Avrupa Birliği’nde ham kahve çekirdeği maliyetindeki yüzde 1’lik bir artış, 19 ay sonra perakende fiyatlarda yüzde 0,24’lük bir artışa dönüşüyor. Bu da gösteriyor ki, kahve fiyatlarındaki şok etkisi birkaç yıl sürecek ve tüketiciler uzun vadede sürekli artan fiyatlarla karşılaşacak.

Kahve Fiyatları Uzun Süre Yüksek Kalacak
Küresel kahve üretiminde yaşanan sıkıntılar nedeniyle önümüzdeki yıllarda kahve fiyatlarında kalıcı artışlar bekleniyor. Fiyat artışları hemen market raflarına yansımasa da, 2025 yılı itibarıyla kahve fiyatlarının kademeli olarak yükselmeye devam edeceği tahmin ediliyor. Tüketiciler, kahve fiyatlarının uzun süre yüksek kalmasına ve düzenli zamlarla karşılaşmaya hazırlıklı olmalı.