Kadınların hak arayışında en büyük destekçisiyiz!
AK Parti Sakarya Milletvekili Çiğdem Erdoğan Atabek Avrupa Parlamentosu’nda İstanbul Sözleşmesi hakkında konuştu.
HABER FOKUS/ ZÜLAL CEREN MISIR
Atabek Brüksel’de Avrupa birliği üyesi ülkelerin İstanbul sözleşmesi ile ilgili soruların olduğundan ve 6. Yargı paketinden bahsetti. Atabek “Kadınların cinsiyetleri sebebiyle istismara uğramasının herzaman karşısındayız.” dedi.
Atabek açıklamalarına şu şekilde devam etti:
Biz İstanbul sözleşmesini iç hukukumuza kadar çektik!
Avrupa Birliği üyesi olup, imzalayıp onaylamayan 4 ülke var. Onaylamayı reddeden 2 ülke 1 ülke ise çekilmek için yasal süreçte. Avrupa ülkelerinde de İstanbul Sözleşmesiyle alakalı bir kafa karışıklığı söz konusu. Bizim ülkemiz ise 14.03.2012 yani ilk onaylayan ülke, 08.03.2012’de 6284 sayılı kanunu çıkardı. Sadece onaylamakla kalmayıp sözleşmenin birçok başlığını içeren bir kanun yayınladı.
Sözleşmeden çıkılma süreci neden gerçekleşti?
İstanbul Sözleşmesinden çıkılması şiddetten geri adım atılmış değil! En büyük unsur şu ki bir grup İstanbul Sözleşmesi yaşatır derken diğer bir grup tam zıttı olan, İstanbul Sözleşmesi öldürür düşüncesini benimsedi. Zeminde sosyolojik bir ayrışmaya sebep oldu. Çıkmaktaki en büyük unsur buydu. Sözleşmeden ayrıldıktan sonra Meclisimizde Kadına Yönelik Şiddeti Araştırma Komisyonu’nu kurduk. Bu çalışmalar kapsamında İspanya’yı da ziyaret etti. 6. Yargı paketini de bu hafta meclisimize sunacağız.
Kadına karşı uygulanan şiddette suçlarda cezalar daha da arttırılacak!
Fiziki şiddet, ısrarlı takip cezası 6 aydan 2 yıla kadar hapisle sonuçlanan suçlar arasında. Bir diğeri şiddet gören kadınlar isterse barolar tarafından ücretsiz avukat gönderilecek. Kadınların cinsiyetleri sebebiyle istismara uğramasının her zaman karşında durarak, onların hak arayışında en büyük destekçisi olacağımızı bir kez daha ifade etmek istiyorum.Türkiye şiddetle mücadelede sıfır tölerans ilkesiyle mücedele etmeye devam ediyor geri adım atmamız mümkün değildir.
İstanbul sözleşmesi nedir?
Avrupa Konseyi tarafından hazırlanan, 45 ülke ve Avrupa Birliği tarafından imzalanan, kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddeti önleme ve bununla mücadelede temel standartları ve devletlerin bu konudaki yükümlülüklerini belirleyen uluslararası insan hakları sözleşmesidir.
📍 Brüksel
— Çiğdem ERDOĞAN ATABEK (@cigdematabek) March 18, 2022
Avrupa Parlamentosu’nda
AB-Türkiye KPK Eş Başkanı Sergey Lagodınsky ve KPK Başkanımız @iekarayel ve Milletvekili arkadaşlarımızın katıldığı toplantıda söz aldım.
📌Toplantıda İstanbul sözleşmesi ile gelen sorulara cevap verdik.
+📽⬇ pic.twitter.com/ILuLsSyA7w