USD 35,16
EUR 36,68
ALTIN 2.956,54
BIST100 10.025
Justinianus Köprüsü: 1500 Yıllık Sır Perdesi Hâlâ Çözülemedi - Sayfa 3

Tarihi Kalıntılar ve Restorasyon Çalışmaları

2019 yılından bu yana Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından restorasyon çalışmaları devam eden köprüde, güney cephesinde yapılan kazılar sırasında bir hamam ve sarnıç kalıntıları ortaya çıkarıldı. Yakın çevrede başka müştemilatların da bulunabileceği düşünülüyor. Dr. Cantimer, "Bu kalıntılar, köprünün işlevine dair ipuçları sunabilir. Ancak şu an için köprünün tam olarak hangi amaçla yapıldığına dair kesin bir bilgi bulunmuyor" ifadelerini kullandı.

Justinianus Köprüsü: 1500 Yıllık Sır Perdesi Hâlâ Çözülemedi - Sayfa 4

Adapazarı’nın Anlamı Derinleşiyor

Dr. Cantimer, köprünün bir nehir limanının parçası olması durumunda Adapazarı isminin tarihi bir anlam kazanacağını belirtti. Sapanca Gölü, Çark Deresi ve Sakarya Nehri arasında bir bağlantı kurularak mermer ticareti ve donanma faaliyetleri için kullanılmış olabileceği teorisi üzerinde duruluyor.

Justinianus Köprüsü: 1500 Yıllık Sır Perdesi Hâlâ Çözülemedi - Sayfa 5

Cantimer, Justinianus Köprüsü’nün, dönemin ihtişamını yansıtan bir yapı olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurgularken, "Bu köprünün kuruluş amacı birden fazla olabilir. Altındaki dehlizler, müştemilat mekanları ve kilise kalıntıları gibi unsurlar, köprünün sadece geçiş için değil, daha büyük bir stratejik hedefe hizmet etmiş olabileceğini düşündürüyor. Ancak bu sır perdesini aralamak için daha yoğun ve kapsamlı araştırmalar yapılmalı" dedi.

Justinianus Köprüsü: 1500 Yıllık Sır Perdesi Hâlâ Çözülemedi - Sayfa 6

Restorasyonun 2025 yılı itibarıyla tamamlanabileceğine dair duyumlar olduğunu belirten Cantimer, bu çalışmanın köprünün tarihi değerini artıracağını ve bölgenin turizm potansiyelini yükselteceğini ifade etti.