USD 34,61
EUR 36,16
ALTIN 2.906,49
BIST100 9.660
İzmit'in Asırlık Mirası: Çınarlı Cami ve Tarihi Çınar Ağaçları - Sayfa 2

Cami, 2018 yılında riskli olduğu için ibadete kapatılarak restorasyona alındı. Restorasyon sırasında, riskli görülen yapı İstanbul 2. Bölge Vakıflar Müdürlüğü'nün kararıyla tamamen yıkılarak yeniden yapımına başlandı. Yaklaşık 2 yıl süren çalışmalar sonucunda, aslına uygun şekilde yeniden inşa edilen cami 2021 yılında ibadete açıldı.

İzmit'in Asırlık Mirası: Çınarlı Cami ve Tarihi Çınar Ağaçları - Sayfa 3

Caminin bahçesinde, yaşları 200 ila 600 yıl arasında olduğu tahmin edilen ve çevresi mermer taşlarla korunan çınar ağaçları bulunuyor. Bu asırlık çınarlar, yaz aylarında caminin cemaati ve ziyaretçiler için serin bir dinlenme alanı sunuyor. Vakıflar tarafından korunan ağaçların gölgesinde çay ve kahvelerini alıp dinlenen halk, bu tarihi alanın keyfini çıkarıyor.

İzmit'in Asırlık Mirası: Çınarlı Cami ve Tarihi Çınar Ağaçları - Sayfa 4

Çınarlı Cami Derneği Denetleme Kurulu Başkanı ve 65 yıllık cemaat üyesi Bayram Uysun, çınar ağaçlarının önemini şu sözlerle dile getiriyor: "Çınar ağacı bizim için bir velinimet. Halk olarak burada oturup gölgesinden yararlanıyoruz, çayımızı, kahvemizi içiyoruz."

İzmit'in Asırlık Mirası: Çınarlı Cami ve Tarihi Çınar Ağaçları - Sayfa 5

Cami cemaati Serkan Binnaz ise caminin temizliği ve güzelliğine vurgu yaparak, "Çınar ağaçlarımız çok büyük, çok güzel. Muhitimiz ve camimiz gerek temizliğiyle, gerek dekorasyonuyla olsun her şeyiyle çok güzel. Herkese gelin, görün derim" şeklinde konuştu.