USD 34,16
EUR 38,17
ALTIN 2.909,02
BIST100 9.777

İzmit'in Asırlık Mirası: Çınarlı Cami ve Tarihi Çınar Ağaçları

Kocaeli'nin İzmit ilçesinde bulunan Çınarlı Cami, 200-600 yıllık çınar ağaçlarıyla dikkat çekiyor. 1826 yılında mescit olarak inşa edilen ve zamanla cami statüsüne kavuşan yapı, 2021 yılında aslına uygun şekilde yeniden inşa edilerek ibadete açıldı. Bahçesindeki asırlık çınar ağaçları, halkın gözde dinlenme alanı haline geldi.

15 Eylül 2024 | 10:50
Son Güncelleme:
İzmit'in Asırlık Mirası: Çınarlı Cami ve Tarihi Çınar Ağaçları - Sayfa 1

İzmit'te İnönü Caddesi Baç mevkiinde bulunan ve halk arasında "Çınarlı Cami" olarak bilinen Urgancı Ahmet Çelebi Camii, 1826 yılında Urgancı Ahmet tarafından mescit olarak inşa edildi. Zaman içinde yapılan eklemelerle cami statüsüne kavuşan bu yapı, 1999 Marmara Depremi'ne ve iki büyük yangına tanıklık etti.

İzmit'in Asırlık Mirası: Çınarlı Cami ve Tarihi Çınar Ağaçları - Sayfa 2

Cami, 2018 yılında riskli olduğu için ibadete kapatılarak restorasyona alındı. Restorasyon sırasında, riskli görülen yapı İstanbul 2. Bölge Vakıflar Müdürlüğü'nün kararıyla tamamen yıkılarak yeniden yapımına başlandı. Yaklaşık 2 yıl süren çalışmalar sonucunda, aslına uygun şekilde yeniden inşa edilen cami 2021 yılında ibadete açıldı.

İzmit'in Asırlık Mirası: Çınarlı Cami ve Tarihi Çınar Ağaçları - Sayfa 3

Caminin bahçesinde, yaşları 200 ila 600 yıl arasında olduğu tahmin edilen ve çevresi mermer taşlarla korunan çınar ağaçları bulunuyor. Bu asırlık çınarlar, yaz aylarında caminin cemaati ve ziyaretçiler için serin bir dinlenme alanı sunuyor. Vakıflar tarafından korunan ağaçların gölgesinde çay ve kahvelerini alıp dinlenen halk, bu tarihi alanın keyfini çıkarıyor.

İzmit'in Asırlık Mirası: Çınarlı Cami ve Tarihi Çınar Ağaçları - Sayfa 4

Çınarlı Cami Derneği Denetleme Kurulu Başkanı ve 65 yıllık cemaat üyesi Bayram Uysun, çınar ağaçlarının önemini şu sözlerle dile getiriyor: "Çınar ağacı bizim için bir velinimet. Halk olarak burada oturup gölgesinden yararlanıyoruz, çayımızı, kahvemizi içiyoruz."