İşyerinde Kişisel Mail Kullanımına Dikkat! İşten Çıkarmaya Sebep Olabilir!
Çalıştığımız iş yerinde bize tahsis edilen mail adreslerini özel işlerimizde kullanabilir miyiz? Çalışanların hakları neler? İşveren ne yapabilir? Bu konuda Anayasa Mahkemesi'nin kararı var. İşte tüm detaylar...

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte artık tüm işlerimizi internet üzerinden yapar olduk. Yazışmalarımız,.. ödemelerimiz, kamu ile ilgili işlemlerimiz hep internet üzerinden yürütülüyor. Ayrıca sosyal medyada herkesin bir hesabı var ve buradan iletişimini sürdürüyor. Tabi bütün bu gelişmeler bazı tartışmaları da ortaya çıkartıyor. Birçok çalışanın aklındaki soru şu: İşyerinde bana tahsis edilen mail adresinden özel yazışmalar yaptığım için işten çıkartılma tehlikesi yaşıyorum. Buradaki maillerimi işverenin okumaya hakkı var mı? Özel hayatıma karışabilir mi?

HABERLEŞME YÖNTEMİ DEĞİŞTİ
Aslında ilk başta baktığınızda kişiye ait yazışmaların başkaları tarafından okunması, yada kullanılması yasalara aykırı. Ama işyerindeyseniz durum değişiyor. Gelin detaylarına bakalım. Haklarımızı ve sorumluluklarımızı öğrenelim. Çünkü konu Anayasa Mahkemesine kadar da gitti ve yüksek mahkeme bir karar verdi.

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte artık haberleşme sistemleri de değişiyor. Birbirimize gönderdiğimiz mesajlar yazıdan sese, sesten görüntüye döndü. Aynı zamanda işyerlerinde de artık haberleşmek için mutlaka e-mail sistemleri kullanılıyor. Dolayısıyla her şirket, kendi çalışanlarına birer e-mail adresi tahsis ederek işlerle ilgili haberleşmede kullanmasına açıyor. Bunun dışında çeşitli servis sağlayıcılardan elde ettiğimiz kişisel adreslerimiz de bulunuyor. Yani hem işverenin adını taşıyan ve uzantısı kuruma ait bir e-mail adresimiz olurken, bir ya da birkaç tanede kendimize ait özel e-mail adresimiz bulunuyor. Kuralları incelerken bu iki adres ayrımını iyi yapmamız gerekiyor. Tek tek bakalım…

İKİ ADRES İKİ FARKLI UYGULAMA
Kişisel adreslerimiz bize ait ve şifresini kendimiz belirlediğimiz adresler. Burada özel yazışmalarımızı yapabiliriz ve bunun izlenmesi okunması bizim isteğimiz dışında olamaz. Zaten birisi bizim isteğimiz dışında bu yazışmalarımızı okur, şifremizi kırar ya da yazışmalarımızı farklı amaçlarla kullanırsa suçlu durumuna düşüyor. İkinci bölüm yani iş yerinin tahsis ettiği e-posta adreslerinde durum değişiyor. Çünkü bu e-mail adreslerinin bize tahsis edilmesinin bir amacı bulunuyor. O da işle ilgili konularda kullanmak. Burada özel yazışma yapılıp yapılamayacağı ya da buradaki yazışmaları kimlerin okuyabileceği ise tartışma konusu oluyor.