USD 34,64
EUR 36,47
ALTIN 2.935,85
BIST100 9.609

İshak Paşa Sarayı ne zaman yapıldı, nerede?

İshak Paşa Sarayı ne zaman yapıldığı ve tarihçesi merak ediliyor. İshak Paşa Sarayı, en eski tarihi yapılardan biri. Osmanlı ve Selçuklu mimarisini yansıtan sarayın yapımı tam 99 yıl sürmüştür. Peki İshak Paşa Sarayı ne zaman yapıldı, nerede? Detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz...

İshak Paşa Sarayı ne zaman yapıldı, nerede?
07 Ağustos 2022 | 16:44
Son Güncelleme:

İshak Paşa Sarayı ne zaman yapıldı?

İshak Paşa Sarayı yapımına 1685 yılında başlanmış ve 1784 yılında tamamlanmıştır. Yapımı yaklaşık olarak 99 yıl sürmüştür. Mimar Mehmet Paşa tarafından tasarlanan saray, doğu-batı yönünde yaklaşık 7 bin 600 metrekare bir alan üzerine oturtulmuştur.

İshak Paşa Sarayı nerede?

İshak Paşa Sarayı Ağrı'nın Doğubeyazıt ilçesindedir. Oldukça geniş bir alana inşa edilen saray Doğubeyazıt'ın yaklaşık 5 kilometre doğusunda bulunur.

İshak Paşa Sarayı tarihçesi

Osmanlı mimarisi olarak inşa edilen İshak Paşa sarayı ülkemizde bulunan en eski tarihi yapılardan biridir. Sarayın yapımına 1685 yılında Çıldır Atabeklerinden Çolak Abdi Paşa tarafından başlanılmış, aynı soydan gelen Küçük İshak Paşa zamanında 1784’te (99 yılda) tamamlanmıştır.

Saray 115X50 metre boyutlarında, tesviye edilmiş Karaburun tepesi üzerine terası, iki avlu ile bu avluları çevreleyen çeşitli yapı topluluğundan meydana gelmektedir. Doğu-Batı yönünde yaklaşık 7 bin 600 metrekare bir alan üzerine oturtulmuştur.

Saray 115X50 metre boyutlarında, tesviye edilmiş Karaburun tepesi üzerine terası, iki avlu ile bu avluları çevreleyen çeşitli yapı topluluğundan meydana gelmektedir. Doğu-Batı yönünde yaklaşık 7 bin 600 metrekare bir alan üzerine oturtulmuştur.

Yapımı bir çok efsane ve hikayeye konu olan İshak Paşa Sarayı; Osmanlı döneminde Ağrı’ da yapılan en büyük ve en önemli mimari eserdir. İshak Paşa Sarayı, geleneksel Türk mimari karakterinde ve Selçuklu mimarisi biçiminde bir yapıdır. Bu yapılar topluluğunda Osmanlı ve Selçuklu mimarisinin öğeleri yanında, Avrupa sanatının Barok üslubunun etkileri de görülmektedir. Zamanın en modern ve ileri anlayışı ile yapılmış olup, genel hatlarıyla Türk kültürünün özelliklerini taşır.

İshak Paşa Sarayı özellikleri

Sarayın 116 odası bulunmaktadır.

İshak Paşa Sarayı'nın içinde türbe, sur, cami ve iç dış surların yanı sıra koğuşlar, divan ve harem salonları bulunmaktadır.

İshak Paşa Sarayı, geleneksel Türk mimari karakterinde ve Selçuklu mimarisi biçiminde bir yapıdır. Bu yapılar topluluğunda Osmanlı ve Selçuklu mimarisinin öğeleri yanında, Avrupa sanatının Barok üslubunun etkileri de görülmektedir.

İshak Paşa Sarayı'nda klasik Osmanlı mimarisi eserler de bulunur.

Taş duvarların içinde görülen boşluktur, sarayın kalorifer tesisatı andıran merkezi ısıtma sistemiyle ısıtıldığını göstermektedir.

Tek kubbeli bir cami bulunur. Tek kubbeli camii, iki ayrı renk taşla örülmüş minaresiyle saraya ilginç bir görünüm kazandırmaktadır. Camiinin kıble duvarının dışındaki türbe geometrik ve bitkisel motiflerle süslenmiş olup, muhtemel Abdi Çolak Paşa ile İshak Paşa ve yakınları için yapılmıştır.

Sarayın kuzey cephesinde dışa sarkan dört ahşap konsolda üstte kanatlı ejder, onun altında Aslan, en altta insan figürleri yer almaktadır.