USD 38,04
EUR 43,26
ALTIN 3.923,89
BIST100 9.424

İş Yerlerinde Mobbinge Son: Yeni Genelge ile Psikolojik Tacize Karşı Sert Adım

İş yerlerinde yaşanan psikolojik taciz olaylarına karşı kurumlar harekete geçti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni genelge ile mobbingle mücadelede yeni dönem başlıyor.

07 Mart 2025 | 12:27
Son Güncelleme:
İş Yerlerinde Mobbinge Son: Yeni Genelge ile Psikolojik Tacize Karşı Sert Adım - Sayfa 1

Uzun süredir gündemimizde olan psikolojik taciz (mobbing) ile ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla yeni bir genelge yayımlandı. Resmi Gazete'de yer alarak yürürlüğe giren genelge bu konuda yenilikleri de beraberinde getirdi. Mobbign konusu İş Kanunu'nda da var. Ancak uygulamalarda hem işveren ya da yönetici açısından hem de çalışanlar açısından bazı zorluklar ortaya çıkıyor. Yeni genelge birçok sorunu da ortadan kaldırmaya yönelik yenilikler içeriyor.

İş Yerlerinde Mobbinge Son: Yeni Genelge ile Psikolojik Tacize Karşı Sert Adım - Sayfa 2

NELER MOBBİNG OLUYOR?

Öncelikle psikolojik taciz olarak adlandırılan mobbingin genel geçer bir tarifi yok. Hangi olayların mobbing sayılacağı da sonuçlarına bakılarak tespit ediliyor. Ancak genel çerçeveden bakıldığında yapılan psikolojik baskının sistematik olması ve süreklilik arz etmesine bakılıyor. Ayrıca sonuçları bakımından değerlendirildiğinde yıpratıcı, yıkıcı, iş düzenini ve kişinin hayatını bozucu etkilerine bakılıyor.

İş Yerlerinde Mobbinge Son: Yeni Genelge ile Psikolojik Tacize Karşı Sert Adım - Sayfa 3

'ÖNLENMESİ ELZEMDİR'

7 madde olarak hazırlanan yeni genelgede, "Çalışanların işyerlerinde kasıtlı ve sistematik olarak belirli bir süre aşağılanması, küçümsenmesi, dışlanması, kişiliğinin ve saygınlığının zedelenmesi, kötü muameleye tabi tutulması, yıldırılması ve benzeri şekillerde ortaya çıkan psikolojik tacizin önlenmesi elzemdir" deniliyor.

İş Yerlerinde Mobbinge Son: Yeni Genelge ile Psikolojik Tacize Karşı Sert Adım - Sayfa 4

BAŞVURU KOLAYLAŞIYOR

İş yerlerinde psikolojik tacize maruz kalan tüm çalışanların, ilgili mevzuatında yer alan usullere göre çalıştıkları kurum ya da kuruluşa, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezine, Türkiye Büyük Millet Meclisi Dilekçe Komisyonuna, Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi (ALO 170) aracılığıyla veya doğrudan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına ya da Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumuna ve Kamu Denetçiliği Kurumuna başvurularını iletebildikleri bildirilen genelgede, psikolojik tacize karşı tedbirlerde yer alıyor.

Close menu