İlk Yardımda Doğru Bilinen Yanlışlar: Hayati Hatalardan Kaçının
İstanbul Acil Sağlık Hizmetleri Başkanı Abdurrahman Kavuncu, ilk yardımın doğru uygulanmasının hayat kurtarıcı olduğunu, ancak birçok kişinin bu konuda yanlış uygulamalar yaptığını belirtti. Kavuncu, yanık, yılan ısırması, kanama ve diğer acil durumlarda doğru bilinen yanlış uygulamalara dikkat çekti ve vatandaşların ilk yardım eğitimi almasının önemine vurgu yaptı.
Dünya İlk Yardım Günü kapsamında açıklama yapan Dr. Abdurrahman Kavuncu, ilk yardımın temel amacının profesyonel yardım gelene kadar veya hastaneye ulaşana kadar kişinin durumunu stabilize etmek olduğunu söyledi. Trafik kazaları ve ani sağlık sorunlarında ilk yardımın zaman kazandırarak hayat kurtarabileceğini belirten Kavuncu, bu yüzden ilk yardım bilgisinin geniş kitleler tarafından öğrenilmesinin önemine dikkat çekti.
Kavuncu, halk arasında doğru bilinen birçok yanlış uygulamanın kişinin sağlığını tehdit ettiğini vurguladı. Özellikle yanık tedavisinde yapılan hatalara değinen Kavuncu, "Yanık bölgesine diş macunu, salça sürmek gibi yanlış uygulamalar sıkça yapılıyor" dedi.
Yılan ısırması ve böcek sokması gibi durumlarda halk arasında yaygın olan "emip tükürmek" gibi yöntemlerin de kesinlikle doğru olmadığını belirtti. Ateşi olan bir kişiye yapılan yanlış uygulamaların, durumu daha da kötüleştirdiğini ifade eden Kavuncu, doğru yaklaşımın soğuk uygulama yapmak olduğunu söyledi.
Kanayan bir bölgeye tampon yapmanın doğru bir uygulama olduğunu söyleyen Kavuncu, "Kanama durumunda turnike yapmak, kanın tamamen durmasına ve dokuların zarar görmesine neden olabilir" diyerek bu konuda yapılan hatalara dikkat çekti. Sara nöbeti geçiren bir kişiye soğan koklatmak veya tokatlamak gibi yanlışların yerine, hastanın dilini ısırmasını ve başını yere çarpmasını engellemeye odaklanılması gerektiğini belirtti.