USD 34,29
EUR 37,03
ALTIN 3.029,35
BIST100 8.908

İki Yılda Bir Yetişen 'Vez Meyvesi' Tezgahlarda Yerini Aldı

Sivas ve Tokat’ın yüksek kesimlerinde doğada kendiliğinden yetişen, çeşitli hastalıklara iyi geldiğine inanılan vez meyvesi, bu yıl Sivas'taki tezgahlarda satışa sunuldu.

26 Ekim 2024 | 11:18
Son Güncelleme:
İki Yılda Bir Yetişen 'Vez Meyvesi' Tezgahlarda Yerini Aldı - Sayfa 1

Şifa Deposu Vez Meyvesi

Doğada kendiliğinden yetişen ve ağacı iki yılda bir meyve veren vez meyvesi; şeker hastalığından soğuk algınlığına, böbrek rahatsızlıklarından tansiyona kadar birçok sağlık sorununa iyi geldiği düşünülerek tüketiliyor. 

İki Yılda Bir Yetişen 'Vez Meyvesi' Tezgahlarda Yerini Aldı - Sayfa 2

İç Anadolu’da özellikle Sivas ve Tokat’ın yüksek kesimlerinde yetişen meyve, dalından toplandıktan sonra olgunlaşması için kararması beklenerek yeniliyor. Kış aylarında pazarlarda yer bulan meyve, şifa arayan vatandaşların ilgisini çekiyor.

İki Yılda Bir Yetişen 'Vez Meyvesi' Tezgahlarda Yerini Aldı - Sayfa 3

"Karardığında Tüketiliyor"

Sivas’ta 30 yıldır pazarcılık yapan Ahmet Şarkışla, vez meyvesinin olgunlaşması için kararmasının beklendiğini belirtti:

"Bizde ‘vez’ olarak bilinir, Tokat’ta ‘üvez’ diye anılır. İlk kez görenler bu meyveyi dağ armudu veya çördük zanneder. Eve götürüp 10-15 gün asmanız gerek, kararanları alıp tüketiyorsunuz."

İki Yılda Bir Yetişen 'Vez Meyvesi' Tezgahlarda Yerini Aldı - Sayfa 4

"Çocukluğumuzdan Beri Faydalı Bilinir"

Pazarda alışveriş yapan Şengül Mısırlıoğlu ise meyveye dair çocukluk anılarını anlatarak şunları ekledi:

"Babalarımız meyveleri karanlık odalara asardı. Orada olgunlaşırdı, akşamları ailecek yer veya misafirlere ikram ederdik. Büyüklerimiz çok faydalı olduğunu söylerdi."