Hitit Şehri Kayalıpınar, Tarih Öncesi Dönemi Aydınlatıyor
Sivas'ın Yıldızeli ilçesindeki Kayalıpınar, yapılan kazılar sayesinde Hitit dönemine kadar uzanan tarihi bulgular sunuyor. Yaklaşık 17 bin yıllık geçmişe sahip olan bu yerleşim, tarih öncesi döneme ışık tutuyor.
Sivas'ın Yıldızeli ilçesinde yer alan Kayalıpınar, eski adıyla "Samuha," Hitit şehri olarak bilinen yerleşim alanında yapılan kazılarda ortaya çıkan eserlerle tarihinin taş devrine kadar uzandığını gösteriyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izniyle Koç Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çiğdem Maner başkanlığında 4 Temmuz'da başlatılan kazı sezonu başarılı bir şekilde tamamlandı.
Yürütülen çalışmalarda, eski Asur ticaret kolonileri döneminden Hitit, Roma ve Bizans dönemlerine ait yapı kalıntıları ve mühür baskıları gibi önemli buluntular elde edildi. Doç. Dr. Maner, 2022 yılından bu yana devam eden çalışmalarda yontma taş aletlerinin bulunduğunu ve bu aletlerin Paleolitik Çağ'a ait olduğunu belirtti. Ayrıca, kazılarda Neolitik Çağ'a ait verilere de ulaşıldığını ifade etti.
Kayalıpınar'ın tarihi önemi, buradaki mimari yapılar ve taş devri eserleri ile daha da derinleşiyor. Bu buluntular, yerleşimin milattan önce 15.000 yılına kadar uzandığını gösteriyor ve Kayalıpınar'ın en eski yerleşim alanlarından biri olma potansiyelini ortaya koyuyor. Doç. Dr. Maner, "O dönemlere ait bir yerleşim henüz tespit edilemedi; ancak buluntular sayesinde Kayalıpınar'ın tarihini daha gerilere çekebiliyoruz" dedi.
Hitit dönemine ait İştar tapınağının da Kayalıpınar'da bulunduğu, buranın her zaman önemli bir merkez olduğuna dair bulgular kazılar sırasında gün yüzüne çıktı. Kazılarda ayrıca önemli kilise yapıları da ortaya çıkarıldı. Boğaziçi Üniversitesi'nden Kazı Başkan Yardımcısı Emre Kuruçayırlı, kazılar sırasında bulunan mühür baskıları ve çivi yazılı tablet parçaları ile Kayalıpınar'ın tarihine dair önemli bilgilerin elde edildiğini belirtti.