Şiddet, yalnızca şiddete uğrayan kadınları değil, çocuklarını, ailelerini ve tüm toplumu derinden etkileyerek, psikolojik açıdan onarılması zor izler bırakıyor.
25 Kasım "Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü"nde, psikiyatristler ve psikologlar bu konuda farkındalık yaratmak amacıyla bir araya gelerek "Umudu Paylaşalım, Şiddeti Durduralım!" çağrısında bulundu.
Her 11 Dakikada Bir Kadın Hayatını Kaybediyor
Uzmanlar, kadına yönelik şiddetin dünya genelinde giderek arttığını ve bunun engellenmesi için toplumsal bir bilinç oluşturulması gerektiğini belirttiler. Şiddetle mücadeleye çocukluk çağında başlanması gerektiğini ve şiddetle mücadele çalışmalarının yıl boyu devam etmesi gerektiğini vurguladılar. Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi'nin 2021 raporuna göre, her 11 dakikada bir kadının öldüğü belirtilerek, bu durumun acı verici bir gerçek olduğuna dikkat çekildi.
Kolektif Travma Etkileri
Uzmanlar, kadına yönelik şiddetin toplum üzerinde de ciddi psikolojik etkiler bıraktığını belirterek, "Kolektif travma" kavramına da değindiler. Bir toplumda paylaşılan acıların, insanların ruh sağlığını nasıl etkilediğini ve bu durumun öfke, çaresizlik gibi duygusal sonuçlar doğurduğunu söylediler.