Hendek tarımın geleceğine ışık tutuyor
Akademisyenlerin katılımıyla Tarım Kurultayı yapan Hendek Belediyesi, muhtarlar ve çiftçilere tarımsal bilimsel metotların önemlerini anlatan sunumlar gerçekleştirdi. Fındık, toprak, kaynakların etkin kullanımı ve iklim değişikliği konularının ele alındığı kurultay tarımın geleceğine ışık tuttu.
PROF. DR. ÖZTEMİZ: YENİLİKÇİ UYGULAMALAR
Hendek Belediyesi, Düzce Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve BALSU işbirliğine 2022 yılının ilk Tarım Kurultayı düzenlendi. Ticaret Merkezi Konferans Salonunda düzenlenen ve ‘ Sürdürülebilir Fındık Yetiştiriciliğinde Verim Ve Kalitenin Arttırılması’ konusunun işlendiği kurultaya akademisyenler, ziraat odalarının temsilcileri, muhtarlar ve çiftçiler katıldı. Programın Moderatörlüğünü Düzce Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevcan Öztemiz yaptı. Öztemiz; Fındık kurdu, fındık kozalak akarı, Amerikan beyaz kelebeği ve fındık yeşil kokarcası hakkında bilgiler paylaştı. Öztemiz ayrıca aşırı kentleşme, iklim değişikliği, artan dünya nüfusu gibi etkenlerin tarımda verimi artıracak uygulamaları beraberinde getirdiğini ifade etti. Kaynakları verimli kullanmanın çok değerli olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Öztemiz, verimi artırmak için yenilikçi uygulamaların tarıma entegre edilmesinin gerekliliğine vurgu yaptı. Öztemiz sunumlar eşliğinde bilgiler verdi.
TEKNİKLER VE YAPILMASI GEREKENLER ANLATILDI
Tarımsal alanda Hendek Belediyesinin önemli bir paydaşı olan Balsu’nun Genel Müdürü Üzeyir Kıdık ise, “Bizim Balsu olarak değer verdiğimiz bazı projelerimiz var. Bu projelerimizde değer verdiğimiz bazı kurumlarla birlikte çalışıyoruz. AB’nin getirdiği yeni yasalar var. 2010 yılında sürdürülebilirlik, çocuk işçiliği, konaklama vb. gibi alanlarla işbirliğine gittik. Biz gelecekte fındığın değerini daha iyi bir yere getirmek için buradayız. “ dedi. Kurultayda Doç. Dr. Hülya Ünver Fındık yetiştiriciliği, İklim istekleri, Toprak istekleri, budama ve dikim zamanları hakkında bilgiler verdi. Fındık hastalıkları ve bu hastalıklarla mücadeleler konusunda Doç. Dr. Nedim Altın, yine fındıkla ilgili Doç. Dr. Nedim Altın ve iklim değişikliklerinin fındık üzerinde etkileri konusunda da Dr. Öğr. Üyesi Sam Mokhtarzadeh bilgiler aktardı.
R.ALİ AYDIN: TARIM PROFESYONEL VE BİLİMSEL YAPILMALI
Daha sonra konuşan Hendek Belediyesi Tarımsal Hizmetler ve Muhtarlar İşleri Müdürü Recep Ali Aydın, “Öncelikle Başkanımız Sayın Turgut Babaoğlu’nun selamlarını iletiyorum. Başkanımızın tarıma verdiği önemi burada hepimiz biliyoruz. Onun öncülüğünde bizler çalışmalarımızı sürdürüyoruz” diyerek sözlerine başladı. İklim değişikliğinin etkisine vurgu yapan Aydın, “Tarım nüfusu ve arazileri azalıyor. 5000 yıllık yatırım aracı olan altın, gıda ile yarışır hale geldi. Yanı başımızda bir savaş oluyor, savaşın mağdurlarından önce, arpayı, buğdayı, yağı konuşuyoruz. Tarım artık bizim tercihimiz değil vazgeçilmezimiz olmalı. Tarım artık amatör ve ilkel yaptığımız iş değil, profesyonel ve bilimsel yaptığımız bir iş olmalıdır. Başkanımız Turgut Babaoğlu’nun öncülüğünde bizler, kurum ve kuruluşlar başta olmak üzere tüm paydaşlarımızla dersimizi iyi çalışıyoruz. Hiçbir mazeret başarının yerini tutmuyor. Bu toplantılarımızın daha büyüklerinin olmasını temenni ediyor. Bütün katılımcılara teşekkür ediyorum. Kurultayımız hayırlı olsun” dedi. Slayt sunum ve soru-cevap eşliğinde devam eden kurultayın sık sık yapılması kararlaştırıldı.