USD 33,98
EUR 37,67
ALTIN 2.728,39
BIST100 9.771

Hayvan Deneyi Yapmayan Kozmetik Markaları

Şuan gündem de çok fazla hayvan konusu varken bizde sizler için Türkiye'de satılan 'cruelty free' etiketli makyaj ve kişisel bakım kozmetik markalarını derledik.

Hayvan Deneyi Yapmayan Kozmetik Markaları
25 Temmuz 2024 | 00:00
Son Güncelleme:

Bir markanın hayvan deneyi yapıp yapmadığı nasıl anlaşılır?

Bir ürünün ambalajında ‘Not Tested On Animals’ ifadesi yer alıyorsa o ürün hayvanlar üzerinde test edilmiyor anlamına geliyor. Bu ibarenin yanında ‘Cruelty Free’ ibaresi de yine bu ürünün üretiminin herhangi bir aşamasında hayvan deneyi yapılmadığı bilgisini veriyor. Ancak yine de hayvan deneyi yapılmadığını ifade eden logolara sahip markalarla ilgili ayrıntılı bir araştırma yapmanız gerekiyor. Çünkü bu logolar kimi zaman tüketiciyi yanıltacak şekilde kullanılabiliyor.

1-essence

essence kozmetik markası, ‘cruelty free’ sözü vererek üretim yapıyor. Sitelerinde konuya genişçe yer veren markanın adı PETA’nın listesinde de mevcut. “Bizim, makyaj sevgimiz yüzünden hayvanların acı çekmesine gerek yok ve işte bu yüzden ürünlerimizin yüzde 100’ünde canlılara zarar verilmez!” açıklaması yapan essence, vegan üretime de odaklanıyor.

2-The Body Shop

The Body Shop markası da hayvan deneyine karşı olan markalardan. “1989 yılından bu yana hayvan hakları için savaşıyoruz” açıklaması yapan markanın sitesinde, ürün güvenliği konusunda nasıl yöntemler izlediklerine dair de geniş bilgiler yer alıyor. The Body Shop, Cruelty Free International ile iş birliği içinde üretimini gerçekleştiriyor.

3-NOTE Cosmetique

PETA’nın listesinde ‘cruelty free’ etiketine sahip bir marka olarak görülen NOTE Cosmetique, “Hiçbir zaman hiçbir ürünümüzü hayvanlar üzerinde test ettirmedik” açıklamasını yapıyor.

4-Diora Kimya

Gaziantep’te faaliyet gösteren ve kişisel bakım ürünleri üreten Diora Kimya, PETA logosuna sahip. Lole’s Care markalarını üreten Diora Kimya sabun, temizleme mendili ve losyon gibi kişisel bakım ürünleri üretiyor.

5-Dove

Dove da PETA logosuna sahip. Markanın sitesinde, “Dove hayvanlar üzerinde test yapmaz. Ürün ve içeriklerimizin güvenliğini test etmek amacıyla 30 yıldan fazla bir süredir hayvanları kapsamayan, alternatif yaklaşımlar kullanıyoruz” bilgileri yer alıyor.

6-Alba Botanica

Türkiye’de de satılan kişisel bakım ürünleri markası Alba Botanica Leaping Bunny ile iş birliği içinde. Marka, ürünlerinde ve ürün içeriklerinde hayvan deneyi yapmadığını beyan ediyor.

7-Garnier

Türkiye’de satılan ve hayvan deneyi yapmayan diğer bir marka ise Garnier. Kişisel bakım ürünleri üreten firma, Cruelty Free International tarafından Leaping Bunny programı kapsamında onay logosu almaya hak kazanmış bir marka olarak pazarda yer alıyor.

7-Bee Beauty

Gratis’in güzellik ürünleri markası Bee Beauty de PETA’nın listesinde bulunuyor.

8- Herbal Essentials

Cilt bakım ürünleri markası Herbal Essentials, hayvan deneyi yapmayan markalar arasında. PETA listesinde bulunan marka, vegan üretime de odaklanıyor.

9- Drunk Elephant

Diğer bir cilt bakım ürünleri markası Drunk Elephant, içeriklerini, formüllerini ve ürünün son halini hayvanlar üzerinde test etmiyor. Marka, Leaping Bunny programında yer alıyor.

10- Natracare

Organik hijyenik ped üreticisi Natracare de ‘cruelty free’ etiketi ile üretim yapan diğer bir marka. PETA iş birliğinde üretim yapan markanın ürünlerinin tamamı yüzde 100 organik pamuk sertifikalı.