USD 33,99
EUR 37,86
ALTIN 2.822,26
BIST100 9.577

Hadisa Katliamı: ABD’nin sakladığı görüntüler 19 yıl sonra sızdırıldı!

ABD askerlerinin Hadisa Katliamı'nda saklanan görünütüleri, 19 yıl sonra medyaya sızdırıldı. Peki ne olmuştu? İşte ayrıntılar...

Hadisa Katliamı: ABD’nin sakladığı görüntüler 19 yıl sonra sızdırıldı!
30 Ağustos 2024 | 15:40
Son Güncelleme:

Hadisa’da Neler Yaşandı?
2005 yılının Kasım ayında, Irak’ın Hadisa kasabasında patlak veren bir olay, Amerikan işgal güçlerinin acımasız yüzünü bir kez daha gözler önüne serdi. Bombalı saldırı sonucunda bir Amerikan askeri hayatını kaybetti, iki asker ise yaralandı. Bu olayın ardından Amerikan askerleri, saldırının intikamını sivillerden almaya karar verdi. Sadece birkaç saat içinde, kadın, çocuk ve yaşlı demeden tam 24 Iraklı sivili vahşice katlettiler.

Masumlar Hedef Alındı
Patlamanın gerçekleştiği yere yakın bir noktada, üniversiteye gitmekte olan 5 erkek sivil vurularak öldürüldü. Ardından Amerikan askerleri, üç eve baskın düzenleyerek içeridekileri tek tek infaz etti. Katledilenler arasında sadece 3 yaşında bir kız çocuğu ve 76 yaşında bir adam da bulunuyordu. Katliam sonrası cesetler üzerinde numaralar yazılarak fotoğrafları çekildi.

19 Yıl Sonra Gün Yüzüne Çıkan Fotoğraflar
The New Yorker dergisi, Hadisa katliamına dair bu kan donduran fotoğrafları yayınladı. Fotoğraflarda, masum insanların üzerine numara yazıldığı, öldürülmeden önce korkunç işkencelerden geçirildiği net bir şekilde görülüyordu. ABD işgalinin Irak’ta bıraktığı derin yaralar, bu fotoğraflarla bir kez daha hatırlatıldı.

Katliamı Gerçekleştirenler Ceza Almadı
Hadisa Katliamı’ndan sorumlu dört Amerikan askeri cinayetle suçlandı. Ancak bu suçlamalar, baskılar sonucunda düşürüldü. Daha sonra Savunma Bakanı olacak olan General James Mattis, denizcilerden birini öven bir mektup yazarak suçlamaları reddetti. Katliamla ilgili son dava ise 2012 yılında, herhangi bir hapis cezası olmaksızın kapandı. Bu durum, Amerikan adaletinin nasıl işlediğini bir kez daha gözler önüne serdi.