USD 33,98
EUR 37,67
ALTIN 2.728,39
BIST100 9.771

Güneş Kremi Kullanmayanlar Dikkat!

Yoğun sıcakların etkisiyle gün içinde çok fazla ultraviyole (UVA ve UVB) ışınları derimize nüfus etmekte. Bunun için kesinlikle dışarı çıkmadan önce kullanılması gereken güneş kremini kullanmayanlara ne mi oluyor?

Güneş Kremi Kullanmayanlar Dikkat!
24 Temmuz 2024 | 22:00
Son Güncelleme:

Güneş Kremi Lüks Değil İhtiyaçtır

Bu sıcak yaz günlerinden vücudumuzun en çok ihtiyaç duyduğu şey su ve güneş kremidir. Güneş kremi, güneş ışığının deri katmanlarını geçirdiği ultraviyole (UVA ve UVB) engellemeye yardımcı olur.

Ultraviyole (UVA ve UVB) Nedir?

Ultraviyole ışınlarının UV ışınları 3 tipe ayrılır: UVA, UVB ve UVC. Güneş ışınları atmosferi geçerken, UVC’nin tümü ve UVB’nin büyük çoğunluğu ozon tabakası, su buharı, oksijen ve karbondioksit tarafından emilir. UVA ise atmosfer tarafından filtre edilmez. UVA ışınları en yüksek dalga boyuna sahip UV ışınlarıdır. Ultraviyole ışınlarının bilinen en kuvvetli kaynağı ise güneştir.

İnsan Üzerindeki Etkileri

Hem UVA hemde UVB ışını kırışıklıklara neden olan zararı dışında enfeksiyonlara karşı savunma sistemini zayıflatır. Yaşlanmaya bağlı deri bozuklukları ve kansere neden olur.

Ayrı Ayrı İncelendiğinde İse;

UVA dış deri katmanlarını etkileyen ve yanıklara sebep olan asıl etkendir. Bronzlaşmaya ve erken cilt yaşlanmasına sebep olurlar. UVB ışınları ise güneş yanıklarına sebep olurlar. Aynı zamanda cilt kanserine, katarakt oluşumuna ve görme bozukluklarına yol açabilir.