USD 34,26
EUR 37,20
ALTIN 2.989,23
BIST100 8.951

Gündüz Kuşağında Yeni Dönem: Yayın Etik İlkeleri Belirlendi

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), gündüz kuşağı programları için "Gündüz Kuşağı Programları Yayın Etik İlkeleri" belirledi.

Gündüz Kuşağında Yeni Dönem: Yayın Etik İlkeleri Belirlendi
18 Ekim 2024 | 13:25
Son Güncelleme:

RTÜK'ten yapılan açıklamaya göre, gündüz kuşağı programlarıyla ilgili vatandaşlardan gelen şikayetler üzerine, üst kurul yeni bir çalışma başlattı ve "Gündüz Kuşağı Programları Yayın Etik İlkeleri"ni oy birliğiyle kabul etti.

Kabul edilen ilkeler gereği, kişilerin özel hayatına ilişkin bilgi, belge ve kayıtların yayınlanması kesinlikle yasaklandı. Ayrıca, katılımcıların özel hayatlarıyla ilgili konularda zorla beyanda bulunmaları engellenecek; program sunucuları ve konukları, psikolojik şiddet uygulamalarına izin vermeyecek.

Program içerikleri, toplumun milli ve manevi değerlerine, genel ahlaka ve aileyi koruma ilkesine aykırı olamayacak; toplumsal yaşamda kabul edilemeyecek söz ve davranışlara yer verilmeyecek. Editoryal sorumluluk kapsamında, yayının canlı ya da bant kaydı olmasına bakılmaksızın, Türkçenin kaba ve argo kullanımına müsaade edilmeyecek.

Gündüz kuşağı programlarında çocuklar, gençler ve zihinsel engelli bireyler stüdyoya ya da canlı bağlantıya katılamayacak. Bu kitleye yönelik yayınlarda, istismara yol açabilecek söylemlerden ve suçlayıcı ifadelerden kaçınılacak.

Şiddet içeren konuların işlenmesi, cinsel taciz ve tecavüz gibi durumları meşrulaştırıcı veya kışkırtıcı yayın yapılması yasaklanacak. Kadına yönelik şiddeti teşvik eden içeriklere veya katılımcıların bu tür ifadelerine de izin verilmeyecek. Bu bağlamda, RTÜK tarafından yayımlanan "Medyada Kadına Yönelik Şiddetle Mücadeleye İlişkin Etik İlkeler"e aykırı yayınlara izin verilmeyecek.

Soruşturması devam eden olaylar, gündüz kuşağı programlarına konu alınmayacak. Ayrıca, bireylerin şeref ve itibarlarının korunması adına aynı konunun tekrar tekrar ele alınmamasına dikkat edilecek.

RTÜK, bu ilke kararlarının uygulanmasını yakından takip edecek ve ihlal durumunda programlara ağır yaptırımlar uygulanacak. Bu çerçevede, toplumda suçun ve suçluluğun normalleşmesini önlemeyi hedefliyor.