Geleceğin Ekranı Zirvesi'nde Dijital Okuryazarlık vurgusu
Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, "Geleceğin Ekranı Zirvesi"nde katılımcılara hitap etti.
Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Netflix, Habitat Derneği ve TOBB Kreatif Endüstriler Meclisi iş birliğiyle TOBB İkiz Kuleleri Konferans Salonu'nda, bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen "Geleceğin Ekranı Zirvesi"ne katıldı. Bakan Tekin, konuşmasına tüm öğretmenlerin 24 Kasım Öğretmenler Günü'nü kutlayarak başladı.
"Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü" dolayısıyla da değerlendirmede bulunan Tekin, şiddetin farklı türlerde kendini gösterdiğini söyledi. Bakan Tekin, "Dijital mecralardaki şiddetten tutun, uluslararası mecralardaki şiddete kadar bir yılı aşkın süredir Filistin, Gazze'de devam eden soykırım meselesine varan şiddetle karşı karşıyayız. Şiddetin her türlüsünü altını kalın çizgilerle çizerek kınıyoruz ama bizim kınamamız yetmiyor. Şiddetle mücadelenin ana aktörleri medya bugün burada. Kadına yönelik şiddet konusunda hassasiyetimizi artıracak işler, yapımlar yapmalarını istiyoruz. Yaşadığımız çağa yakışmayan bir şiddet türü. Hep beraber kadına yönelik şiddeti de sonlandırmış oluruz." diye konuştu.
Millî Eğitim Bakanlığı olmadan geleceğin ekranının olamayacağını vurgulayan Tekin, "Türkiye'de şu anda 18 milyon öğrenci, 1 milyon 200 binin üzerinde öğretmen ve yaklaşık olarak, sadece okul bazlı değil kurum bazlı olarak, 100 binin üzerinde fiziki yapı anlamında kurumumuz var. Bu, devasa bir yapı... Bizimle bu konuda işbirliği yapan herkese kapılarımızı açmak isteriz." ifadesini kullandı.
Bakanlığın bu zirveden bağımsız olarak dijital okuryazarlık ve ebeveyn okuryazarlığı projelerini yaptığını aktaran Tekin, eski Bakan Nabi Avcı'nın medya okuryazarlığını 2013'te ilk başlatan kişi olduğunu anımsattı. Bakan Tekin, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ile Türkiye'de 12 yıllık zorunlu eğitimde ve okul öncesi eğitim kurumlarında müfredatı yenilediklerini kaydederek, dijital okuryazarlığın da bütün programların içerisine yedirdikleri başlıklardan olduğunu bildirdi.
Bakan Tekin, "Dijital alanda çocuklarımızın yetkinliklerinin artırılmasını, sadece bir ders bazında değil, bütün hayat becerileri anlamında kazanmasını istiyoruz. Maarif Modeli'nin önemli kazanımlarından biri, bu... Çocuklarımıza teorik kazanımları yanında hayat becerileri verecek bir başlık oluşturduk." bilgisini paylaştı.