USD 34,54
EUR 36,01
ALTIN 3.005,46
BIST100 9.550
Gebelikte Probiyotik Kullanımına Dikkat: Düşük Tehlikesi mi Yaratıyor? - Sayfa 8

Probiyotikler rahim içinde gelişmekte olan bir bebeğe zarar verebilir mi?
Probiyotiklerin rahim içinde gelişmekte olan bebeğin sistemik dolaşımına ulaşması pek olası değildir, dolayısıyla zarar verme olasılığı da düşüktür.  Araştırmaların çoğu, hamilelik sırasında probiyotik takviyelerin genellikle güvenli olduğunu göstermektedir. Probiyotiklerin rahim içinde gelişmekte olan bebeğe zarar verebileceğine dair belirgin kanıtlar bulunmamaktadır. Yapılan çalışmalar ışığında gebelikte probiyotik kullanımı ile bağlantılı olarak herhangi bir türde düşük arasında bir ilişki bulunmadığı düşünülmektedir.

Probiyotikler, muhtemelen kullanımı güvenli olan besin takviyeleridir. Hamilelikte probiyotiklerin anneden bebeğe geçtiğine veya herhangi bir probleme, düşük ya da gelişim bozukluğuna yol açtığına dair bir veri bulunmamaktadır. Ancak probiyotiklerin hamilelik sırasında kullanımıyla ilgili herhangi bir endişeniz varsa doktorunuza danışabilirsiniz, doktorunuz size en uygun

Gebelikte Probiyotik Kullanımına Dikkat: Düşük Tehlikesi mi Yaratıyor? - Sayfa 9

Trimesterlarda probiyotik tüketimi
Sağlıklı bağırsağın işaretlerinden biri de bağırsaklarda yüksek bakteri çeşitliliğine sahip olmaktır. İşte bu nedenle bağırsak sağlığını korumak ve desteklemek her zaman olduğu gibi gebelik döneminde de önemlidir. Özellikle gebelikte kabızlık ve ishal gibi sindirim sistemi sorunlarında, probiyotik içeren besinlerin yeterince tüketilmesi veya probiyotik takviyesi önerilebilir.

Probiyotiklerin genellikle ilk üç aylık dönem de dahil olmak üzere hamileliğin tüm aşamalarında güvenli olduğu düşünülmektedir. Uzmanlar, hamilelik planlandığında veya hamilelik kesinleştiğinde, probiyotik takviyesi kullanılmasını önerebilir. Bu, sağlıklı bir bağırsak mikrobiyotası oluşturmak, anne ve bebek sağlığını desteklemek için önemli olabilir.

Hamilelik sürecinde probiyotik tüketimiyle ilgili olarak trimesterlara özel bazı noktalara dikkat edebilirsiniz. Hamileliğin ilk 3 ayını yani 0-13 haftalar arasını ifade eden 1. Trimesterde, doğal probiyotik kaynakları olan yoğurt, kefir, sirke, peynir gibi fermente gıdalar tüketebilirsiniz. Hamileliğinizin 1. Trimesterinde bebeğiniz karnınızda hızla büyürken siz de beslenmenize özen göstermelisiniz.  Çeşitli, yeterli ve sağlıklı beslenmeye dikkat etmeniz gereken bu dönem hakkında  1. Trimester Dönemi-0-13. Hafta yazımızı okuyabilirsiniz.

Bebeğin doğuma hazırlandığı 2. Trimester ile 3. Trimesterde, probiyotiklerin sindirim sistemi sağlığını desteklemesi ve bağışıklık sistemini güçlendirmesi önemli olabilir. 14-27 haftalar arasını ifade eden 2. Trimester ile 28-40 haftalar arasını ifade eden 3. Trimester döneminde de probiyotik takviyelerin kullanımı genellikle devam edebilir. Ayrıca, probiyotik takviyenin yanı sıra doğal probiyotik kaynaklarından da faydalanabilirsiniz.

Probiyotikler hamilelik sırasında güvenli kabul edilir ve  yararlar sağlayabilir. Ancak her trimesterde probiyotik takviyesi kullanmadan önce doktorunuzun onayını ve önerilerini dikkate almalısınız.

Gebelikte Probiyotik Kullanımına Dikkat: Düşük Tehlikesi mi Yaratıyor? - Sayfa 10

Hamilelikte Probiyotiklerin Faydaları
Kötü bakterilerin varlığını azalttığı düşünülen probiyotiklerin hamilelikte kullanımı anne sağlığını destekleyebilir; gebelik komplikasyonlarını azaltabilir ve yenidoğana fayda sağlayabilir. Yapılan birçok çalışmada hamilelikte probiyotiklerin faydalarının başında ise şunların geldiği düşünülür;

Gebelikte Probiyotik Kullanımına Dikkat: Düşük Tehlikesi mi Yaratıyor? - Sayfa 11

Hamilelik bazı sindirim sorunlarına neden olabilir. Probiyotikler, sindirim sistemi sağlığını destekleyerek kabızlık, ishal, gaz, şişkinlik, huzursuz bağırsak sendromu ve sindirim rahatsızlıklarının önlenmesine yardımcı olabilir.
Hamilelik sırasında probiyotikler, bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olabilir ve anne adayının hastalıklar ile enfeksiyonlara karşı direncini artırabilir.
Probiyotikler gebelikte vajinal flora dengesini destekleyerek vajinal enfeksiyon riskini azaltabilir, daha sağlıklı bir vajinal mikrobiyotaya katkıda bulunabilir.
Hamilelikte probiyotik tüketiminin yeterli olması anne adayını erken doğum ve diğer gebelik komplikasyonlarından koruyabilir.
Hamilelik sırasında probiyotik tüketimi, gestasyonel diyabet riskini azaltabilir.
Probiyotikler hamilelikte anne adayının kan şekeri seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir.
Bazı yapılan araştırmalara göre, probiyotik takviyesi hamileliğe bağlı bulantı ve kusma (sabah bulantısı) şikayetlerini önemli ölçüde iyileştirebilir.
Anne adayının probiyotik kullanımı, bebeğin bağırsak sağlığını destekleyebilir. Aynı zamanda bebekte çeşitli alerjik hastalıkların, atopik dermatit gibi hastalıkların oluşma riskini de azaltabilir.