Probiyotikler Ne İşe Yarar?
Probiyotiklerin temel işlevi vücudun olması gerektiği gibi çalışabilmesi için “iyi” ve “kötü” bakterileri dengelemektir. Korucuyu bağırsak bariyerini sağlamlaştıran probiyotikler, sindirim sistemi yanı sıra, bağışıklık fonksiyonuna destek olur ve iltihaplanmayı kontrol altında tutarak vücut sağlığını korurlar.
Bazı probiyotikler şunları yapabilir:
Probiyotikler vücuda giren besinlerin sindirilmesini sağlar
Kötü bakterilerin çoğalmasını önleyerek hastalıkları önler
Vitaminlerin çözülmesinde etkili olur
Besin yoluyla vücuda alından kötü bakterilerin kana karışmasını engeller
İlaçların parçalanması ve emilmesini sağlar
Vücudunuzun bağışıklık tepkisini pozitif şekilde etkilerler
Probiyotik Faydaları Nelerdir?
Probiyotikler, bir hastalık veya tedavi sebebiyle bozulduğu durumlarda bağırsaklardaki bakterilerin doğal dengesini düzeltmeye yardımcı olur. İrritabl bağırsak sendromunun bazı semptomlarını hafifletmeye yardımcı olup, sindirimi sağlayan enzimleri harekete geçirmesi ile ishal, kabızlık, gaz ve şişkinliği ortadan kaldırır. Probiyotikler ayrıca şu faydalara sahiptir:
Sindirimi Düzenler
Probiyotikler bağırsaktaki bakterilerin doğal dengesini sağlar. Dengesizlik yaşandığı durumlarda kötü bakterin yoğunluğundan söz edilebilir. Kötü beslenme, hastalıklar ve antibiyotik kullanımı bu duruma sebep olur. Fermente gıdalarda bulunan probiyotikler, vücuda alınarak sindirimin düzenlenmesi hedeflenir. Bunun yanında ishali önleyerek şiddetinin azalmasında etkili olur.