Garsonlukta Yeni Trend: Gençler Yerine 50 Yaş Üstü Çalışan Tercih Ediliyor
Son dönemde özellikle gençlerin istihdam edildiği garsonların yerini artık 50 yaş üstü almaya başladı. Gençlerin garsonluğu meslek olarak görmediğini ve niteliğin düştüğünü belirten sektör oyuncuları, “Orta yaş garsonluğu meslek olarak görüyor, nitelik artıyor. O nedenle artık bu grubu tercih ediyoruz” diyor

Son yıllarda yeme-içme sektöründeki en büyük sorunlardan biri olan nitelikli personel için formül bulundu. Özellikle genç neslin istihdam edildiği garsonların yerini artık 45-50 yaş üstü kişiler almaya başladı. Avrupa'daki gibi orta yaş garsonların daha sık boy gösterdiği restoranlarda, tecrübeyle birlikte nitelik soruna da neşter vuruldu. Sektör temsilcileri, "Yeni nesil garsonluğu meslek olarak görmüyor. Bir yerde uzun soluklu çalışmıyorlar. 2-3 ay sonra hemen terfi bekliyorlar. İş etiği konusunda da sıkıntı yaşanıyor. Asgari ücretin iki katını almalarına rağmen en küçük bir ücret artışında başka yere gidiyorlar. Hal böyle olunca nitelik de düşüyor" diyor. Orta yaş üstünün bu işi bir meslek olarak gördüğünü anlatan sektör oyuncuları, "Uzun bir süre garsonlukla ev geçindirdikleri için bu mesleğe saygıları var. O nedenle biz de meslekte orta yaş ve üstü garsonlara öncelik vermeye başladık. Bu grupla nitelik sorunu da bir nebze çözüldü" değerlendirmesinde bulunuyor.

HEMEN MÜDÜRLÜK İSTİYORLAR
Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Başkanı Ramazan Bingöl, özellikle pandemi sonrası iş süreçlerinde bazı dengelerin bozulduğunu belirterek, "Sosyal medyanın da etkisiyle gençler daha sabırsız bir hale geldi. Üniversite bitiren hemen herkes 2-3 ay çalıştıktan sonra şef müdür olmak istiyor. Ancak hangi meslekte olursanız olun bu işin bir süreci var. Avrupa ve Amerika'da böyle bir algı yok ancak bizdeki gençler üniversiteden mezun olmayı yanlış yorumluyor ve hemen yöneticilik pozisyonunda çalışacağını düşünüyor" dedi.

MAAŞ 45-70 BİN TL BANDINDA
Gençlerin garsonluğu bir meslek olarak görmediğini anlatan Bingöl, "Orta yaş üstünde ise bu bir meslek. İşine de işletmeye de saygısı var. Çünkü bu meslekle ev geçindirdiler, çocuk okuttular, emekli oldular" diye konuştu. Garson maaşının 45 binden başlayıp 70 bin TL'ye kadar çıktığını aktaran Bingöl, "Masa başı bir çok işte bu maaşlar yok" şeklinde konuştu. Gençlerin son yıllarda restoranları atlama tahtası olarak gördüğünü belirten Bingöl, "Hal böyle olunca işletmeler de işi ve işyerine saygısı olan orta yaşı tercih etmeye başladı" dedi.

MESLEK OLARAK GÖRMÜYORLAR
Veliaht Et Lokantası'nın Sahibi Faruk Güzeldere, restoranlarında çalışan garsonların yaş ortalamasının 45 ve üzeri olduğunu söyledi. Güzeldere, "Genç nesilde sabır ve sadakat yok. Hızlı şekilde terfi istiyorlar. Bir işletmede bir müdür olur. Terfi zamanla gelir ancak gençler sabredemiyor. Haliyle bizde de orta yaş ve üzeri garsonlar daha ağırlıkta" dedi. Orta yaş ve üzeri garsonların hem işlerine hem de işletmeye saygılarının olduğunu anlatan Güzeldere, "Garsonluk bir meslek. Bu işi meslek olarak görenler uzun soluklu çalıştığı işletmelerde bir süre sonra çevre ediniyor. Bu çevreyle kendi işletmesini kuruyor. Yani sebat etseler aslında bu alanda bir fırsat var ancak gençler bunu göremiyor. Meslek olarak görmedikleri için de son yıllarda orta yaş ve üzeri garsonlar işletmeler tarafından daha çok tercih ediliyor" ifadelerini kullandı.