Ücret tarifesi
Gayrimüslim ile Müslümanların gassal hizmetindeki ücret tarifesinin farklı olduğunu aktaran Erbey, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Tabut yabancılarda çok pahalıdır. 500 avrodan başlar 4-5 bin avrolara kadar tabutlar vardır. Biz seçeneğimizi sunarız. Tabut listemizi gösteririz. Veya onlara mail atarız ya da fotoğraf atarız. Hangisini tercih ediyorlarsa artı onun yerine de işte mezarlıktan onların yerini almak, giysilerini almak, onların ilaçlarını, makyajlarını yapmak ve defnedene kadar hizmeti veririz. Onların din görevleri eşliğinde, mesela papazlar eşliğinde bu işi yapıyoruz. Mesela Yahudi olursa hahamlar geliyor. Ortodokslar, Katolikler, Protestanlar farklıdır. Onlarda da ayrı ayrı din görevlisi gelir. Onlar ayini yaparlar aileyle birlikte. Biz de mezara indiririz tabutu. Tabut için 5 bin avroluk tabut olursa ben 7 bin 8 bin avro derim. İçerisinde tabut, yıkama ve diğer bahsettiğim tüm işlemler yer alıyor. Müslümanlar bizi tercih ettiğinde ise kendi morgumuzda, gazhanemizde yıkarız. Aile isterse yıkamaya girebilir. İstemezse benim yardımcım vardır. Ondan beraber yıkarız. Ondan sonra arabalarımızı atarız. Nereye hangi mezarlığa defnediliyorsa oradan, ücret mukabilinde tabii belediyemize bir ücret tarifesi vardır, ödememizi yaparız. Sonradan da helalleşiriz. Tüm işlemlerle on beş bin lira civarlarında.”
“Şükretmeyi kazandırdı”
Erbey, bu mesleğin kendisine şükretmeyi kazandırdığını vurgulayarak, “Diyorsun ki yıkadığın kişi bak gitmiş sadece ceset kalmış. Onun yerinde ben olabilirdim. Ama ben ona hizmet ediyorum, yıkıyorum” ifadelerine yer verdi.
“Kolu üzerime düştü, iyi korkuttu beni”
Yıkama esnasında unutamadığı bir anısını da paylaşan Erbey, sözlerini şöyle tamamladı:
“Bir defa yabancı birisini define hazırlıyordum, şişman biri olduğu teneşir biraz dar kaldı. Ben aşağıdaki su giderini kontrol ederken teneşire sığmayan kolu üstüme düştü. O zaman bir ürpermiştim. Ne oluyor diye. O iyi korkutmuştu beni.”