Fındık Dalından Sanata: Miras Kalan Sanatı Yaşatıyor
Düzce'de, dedesinden miras kalan sepet örme sanatını yaşatan ve "Somut Olmayan Kültür Mirası Taşıyıcısı" olarak belirlenen Recep Erbay, fındık ağacı dallarından sepetler örerek bu geleneği sanatla buluşturuyor. Eski zamanların zaruri ihtiyacı olan sepetler, onun ellerinde dekoratif sanat eserlerine dönüşüyor.
Trabzon'da dedesinden babasına, babasından da kendisine miras kalan sepet örme sanatını küçük yaşta öğrenen Recep Erbay, bu geleneği Düzce'de yaşatmaya devam ediyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından "Somut Olmayan Kültür Mirası Taşıyıcısı" olarak belirlenen Erbay, sepet örme işini ustalıkla icra ederek sepetleri dekoratif amaçlı kullanılabilir hale getirdi. Geçmişte zaruri bir ihtiyaç olan sepetler, onun ellerinde birer sanat eserine dönüştü.
Mesleğini çok sevdiğini belirten Recep Erbay, "Dededen, babadan kalan bir meslek. Sepet örme işine küçükken babamın yanında öğrendim. Bu yaşıma geldim ve mesleğimi ilerlettim. Sepet örmek çok zor bir iş ama benim için artık zor değil. Severek yaptığım için bugüne kadar çok sepet ördüm ve değişiklikler yaptım. Önceden fındık veya elma toplanan sepetlerden daha dekoratif sepetlere geçiş yaptık" dedi.
Geçmişte yaygın olarak kullanılan sepetlerin artık zaruri bir ihtiyaç olmadığını vurgulayan Erbay, "Sepeti alanlar artık hobi olarak alıyor. Zaruri bir ihtiyaç değil ama görünümü güzel olduğu için alıp kullananlar var" diye konuştu.
Sepetlerini fındık ağacı dallarından yaptığını ifade eden Erbay, "Babamdan öğrendiğim gibi yapıyorum. Fındık ağacı bol olduğu için fındıktan devam ediyoruz ve sepetler daha da güzel oluyor" dedi. 2 yıl önce "Somut Olmayan Kültür Mirası Taşıyıcısı" olarak belirlenen Erbay, birçok fuara katılarak sanatını tanıtmaya devam ediyor.