USD 34,22
EUR 37,87
ALTIN 2.936,57
BIST100 9.351
Eyyam-ı Bahur Sıcakları Türkiye'yi Kavuracak! - Sayfa 3

Son 13 aydır mevsim normallerinin üzerinde sıcaklıkların yaşanması, atmosferin nem tutma kapasitesini artırdı. Bu durum, termal konveksiyonları kolaylaştırarak yağmur bulutlarının oluşmasına neden oluyor. Ülkeye kuzeybatıdan ve kuzeyden giren daha serin hava kütlesi ile sıcak hava kütlesinin karşılaşması, nemli havanın soğumasına ve yağmur, dolu veya sağanak şeklinde yağışlara yol açıyor.

Eyyam-ı Bahur Sıcakları Türkiye'yi Kavuracak! - Sayfa 4

Prof. Dr. Tağıl, bu aşırı hava koşullarının sadece Türkiye için değil, tüm Akdeniz Havzası için geçerli olduğunu vurguladı. İklim krizinin etkilerini azaltmak ve adaptasyon stratejileri geliştirmenin her zamankinden daha büyük önem taşıdığına dikkat çekti.

Eyyam-ı Bahur Sıcakları Türkiye'yi Kavuracak! - Sayfa 5

Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, Türkiye'de son 13 aydır Ege Bölgesi başta olmak üzere birçok bölgede sıcaklık rekorları kırıldı. Özellikle geçen yılın Haziran ayından itibaren dikkati çeken sıcaklık artışları, bazı bölgelerde mevsim normallerinin 10 derece üzerine çıktı.

Eyyam-ı Bahur Sıcakları Türkiye'yi Kavuracak! - Sayfa 6

Bu dönemde vatandaşların dikkatli olması ve önlem alması gerekiyor. Uzmanlar, açık havada uzun süre kalmaktan kaçınılması, bol sıvı tüketilmesi ve serin yerlerde bulunulması gerektiğini belirtiyor. Ayrıca, yangın riski nedeniyle dikkatli olunması ve gerekli tedbirlerin alınması önemle vurgulanıyor.