Ergenlerde diyabet alarm veriyor!
Ergenlerde diyabet oranı son yıllarda hızla artarken, uzmanlar bu durumu ciddi bir sağlık sorunu olarak nitelendiriyor. Gençlerde insülin direnci ve tip 2 diyabetin yaygınlaşması, sağlıksız beslenme alışkanlıkları, hareketsizlik ve genetik faktörlerin birleşimiyle daha da belirgin hale geliyor.
Uzmanlar, erken müdahale ve sağlıklı yaşam tarzının teşvik edilmesi gerektiğini vurgularken, bu artışın önüne geçmek için toplumda farkındalık yaratılması gerektiğini belitiyor.
Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İlknur Arslanoğlu, "14 Kasım Dünya Diyabet Günü" dolayısıyla açıklamalarda bulundu. Çocuklukta en sık görülen diyabet türünün ömür boyu insülin kullanımı gerektiren tip 1 diyabet olduğunu bildiren Prof. Dr. Arslanoğlu, bunun en önemli sebepleri arasında doğuştan genetik yönden yatkınlık olduğunu ifade ederek, çevresel ve yaşam tarzına ilişkin zararlı etkenlerin de süreci kolaylaştırdığını vurguladı.
Çocuklarda diyabet gelişiminde genetik yatkınlığın önlenemez olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Arslanoğlu, "Ancak D vitamini, omega 3 ve antioksidanların eksikliği, beslenme, uyku ve hareket düzeninin olmaması, dış stres etkenleri veya bireyin bunlarla başa çıkma yetersizliği, kirli hava ve doğal olmayan çevre, aşırı ve bilinçsiz hijyen azaltılabilir riskler arasında sayılabilir" dedi.