Engelli Raporunda Yeni Dönem: SGK’nın Rapor Ödemesi 70 Milyar TL’ye Ulaşacak
Yatağa ya da cihaza bağımlı hastalar artık özel hastanede kalsalar bile yerinde engelli sağlık kurulu raporu alabilecek. SGK, 2024'te 33,7 milyar TL olan sağlık raporu ödemesinin 2025’te 70 milyar TL’ye ulaşmasını öngörüyor.

Yerinde Rapor Düzenlenebilecek
Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK), Ramazan Bayramı öncesinde sonuçlandırdığı bir başvuru üzerine emsal niteliğinde bir karara imza attı. KDK’nın kararına göre, yatağa veya cihaza bağımlı olduğu için sağlık tesislerine yardımsız erişemeyen hastalara, özel hastane veya bakım merkezinde bulunmaları hâlinde dahi yerinde engelli sağlık kurulu raporu düzenlenebilecek.

KDK’ya yapılan başvuruda, ağır beyin kanaması geçirdikten sonra yatağa ve solunum cihazına bağımlı hâle gelen bir hasta için özel bir hastanede kaldığı sırada rapor alınması talep edildi. Ancak Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü, hastanın bulunduğu hastanenin bu tür bir rapor düzenleme yetkisi olmadığını belirtti.

Durumu inceleyen KDK, Sağlık Bakanlığı'na tavsiyede bulunarak, “Başvuran hakkında yerinde görülerek engelli sağlık kurulu raporu düzenlenmesi için gerekli işlemlerin tesis edilmesi ve başvuran gibi yatağa veya cihaza bağımlılığı nedeniyle yardımsız sağlık tesisine erişemeyen hastalara talep ve ihtiyaçları doğrultusunda yerinde engelli sağlık kurulu raporu düzenlenmesi için gerekli tedbirlerin alınması” yönünde karar verdi.

Engelli Sağlık Kurulu Raporu Nedir, Nasıl Alınır?
Erişkinler için engelli sağlık kurulu raporu; bireyin engel türü, grubu ve derecesini belirleyen, Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilen heyetlerce düzenlenen resmi bir belgedir. Bu rapor, “Erişkinler İçin Engellilik Değerlendirmesi Hakkında Yönetmelik” çerçevesinde verilmektedir.