3. adım: İçini önce elinizle güzelce temizleyip kenara ayırın.
Üretme balıklarda ne yazık ki bu aşamada balığın içini açtığınızda yemden dolayı yeşilimsi farklı renklerle karşılabilirsiniz. Bu yeşilliği balıktan güzelce alıp tamamen temizlenmesini sağlamalısınız, aksi halde balığın tadı acımsı olacaktır, aklınızda bulunsun.
4. adım: Üzerinde kalan yeşilimsi kısımı bıçakla bastırarak balığın etinden kazıyın.
Yeşil kısmı tamamen kazıdıktan sonra balığı temiz suyla güzelce yıkayın ve tüm kalıntılardan arındırdığınızdan emin olun.
5. adım: Çipuranın iki yanına bıçakla çizik atın.
Eğer fırında veya mangalda bütün halde balığınızı pişirecekseniz, temizleme işleminiz tamamlandı demektir. Ancak tavada pişirecekseniz, aşağıdaki adımlara devam edebilirsiniz.
6. adım: Balığın kuyruk kısmından bıçakla girip baş kısmına doğru kemiklerini hissederek bıçağı dikkatlice çekin.
İkiye ayırdığınız çipura balığını, kılçıklarıyla ya da kılçıklarını ayırarak tavada kolayca pişirebilirsiniz. Çorba yapacaksanız, pullarını almadan başlayın. Önce başını gövdeden ayırın, ardından gövdesinin altından kesik açarak içini temizleyin ve fileto haline getirin. Yan kılçıkları bıçakla çapraz keserek temizleyin. Derisini çıkarmak için kuyruğun ucundan iz yapın ve parmağınızla kuyruğa bastırarak bıçağı yukarı doğru çekin. Kılçık, deri ve pullarından tamamen arındırdığınız çipurayı çorba yapımında kullanabilirsiniz.