USD 34,48
EUR 36,23
ALTIN 2.958,93
BIST100 9.368

Elazığ’da Bağ Bozumuyla Birlikte ‘Orcik’ Mesaisi Başladı

Elazığ'da bağ bozumunun başlamasıyla birlikte coğrafi işaret tescilli orcik yapımına da hız verildi. Ceviz ve üzüm hasadının ardından köylerde zahmetli bir süreç başlıyor. Elazığ'ın meşhur cevizli sucukları, halk arasında bilinen adıyla 'orcik', yurtiçi ve yurtdışında büyük ilgi görüyor.

25 Eylül 2024 | 10:28
Son Güncelleme:
Elazığ’da Bağ Bozumuyla Birlikte ‘Orcik’ Mesaisi Başladı - Sayfa 1

Elazığ’da bağ bozumunun başlamasıyla birlikte, üzüm ve ceviz hasadı tamamlanan köylerde coğrafi işaret tescilli orcik yapımına başlandı. Orcik, Elazığ halkı için önemli bir gelenek olduğu kadar, köylüler için de bir geçim kaynağı. Zahmetli bir sürecin sonunda ortaya çıkan orcik, ceviz ve üzüm şırası ile yapılan, özellikle kış aylarında tüketilen bir lezzet olarak biliniyor.

Elazığ’da Bağ Bozumuyla Birlikte ‘Orcik’ Mesaisi Başladı - Sayfa 2

Orcik Nasıl Yapılıyor?

Orcik yapım süreci, ilk olarak cevizlerin toplanıp kırılması ile başlıyor. Ardından bağlardan toplanan üzümler, sıkılıp şıra haline getirilerek büyük kazanlarda kaynatılıyor. Daha sonra ipe dizilen cevizler, hazırlanan üzüm şırasına batırılarak orcik haline getiriliyor. Elazığ başta olmak üzere Türkiye genelinde pek çok ilde satışı yapılan orcik, aracı firmalar aracılığıyla yurtdışına da gönderiliyor.

Elazığ’da Bağ Bozumuyla Birlikte ‘Orcik’ Mesaisi Başladı - Sayfa 3

3 Batımlı Orcik Üretimi

Değirmenönü (Zenteriç) köyünde yaşayan 65 yaşındaki Servet Çakmak, her yıl olduğu gibi bu yıl da ailesiyle birlikte orcik yapımına başladı. Çakmak ailesi, yılda yaklaşık 3 ton orcik üretimi yapıyor ve ürünlerini satarak geçimlerini sağlıyor. Orcik yapımının yorucu ve zahmetli olduğunu belirten Çakmak, "Biz orciklerimizi 3 batım yaparak, ince bir şekilde hazırlıyoruz," dedi.

Elazığ’da Bağ Bozumuyla Birlikte ‘Orcik’ Mesaisi Başladı - Sayfa 4

Doğal ve Katkısız Bir Lezzet

Orciğin doğal bir ürün olduğunu vurgulayan Servet Çakmak, "Orciğin içinde hiçbir katkı maddesi yok. Sadece üzüm ve un kullanıyoruz. Elazığ'dan Türkiye’nin birçok iline gönderdiğimiz gibi, yurtdışına da gönderiyoruz," diye konuştu. Özellikle Elazığ orciklerinin ince yapısıyla ve 3 batım yöntemiyle diğerlerinden farklı olduğunu belirten Çakmak, Zenteriç orciğinin halk arasında bir numara olduğunu ifade etti.