Doku kültürü tekniğiyle marka şehir
Başkan Yüce ayrıca "doku kültürü" tekniğiyle kurdukları laboratuvar ortamında en üst düzey kalitede süs bitkisi ürünleri elde ettiklerini anlattı.
Öte yandan Sakarya olarak Türkiye'deki süs bitkisi üretiminin %44'ünü Sakarya'nın karşıladığını ifade eden Yüce, “Doku kültürüyle laboratuvarda üretim yapıyor, üretilen bitkilerin dış ortama alıştırma çalışmalarını yürütüyoruz. Böylece Doku Kültürü Laboratuvarında ürettiğimiz bitkiler ile üst kalitede ürünü elde ediyoruz. Dış mekân süs bitkisi yetiştiriciliğinde kendi ihtiyacımızı, diğer belediyelerimizin ihtiyacını karşılıyoruz. Sakarya olarak ülkemizin dış mekân süs bitkisi yetiştiriciliği üretiminin %44’ünü karşılıyoruz. Şehrimizin avantajlarını sektörde lider olmak için kullanacağız. Fuarımız sayesinde ilgili kurumlarla doğrudan iletişim kurabilecek, yenilikleri tanıyacağız” ifadelerini kullandı.
“Büyükşehir Sakarya’ya iz bırakmış”
Sakarya Valisi Yaşar Karadeniz, projenin şehirde iz bırakacağını hatırlatarak, “Süs bitkilerin gelişimi ile ilgili almış olduğum bilgiler bana bir sözü hatırlattı. Eğer bir yerde iz bırakmak istiyorsanız orada iz bulmalısınız. Son birkaç yılda Büyükşehir’in el atmasıyla buradaki iz daha da güçlenmiş” şeklinde konuştu. AK Parti Milletvekili Ali İnci de, “4 yıl içerisinde Başkan Ekrem Yüce’nin katkısıyla fuar çok güzel bir alana dönüştü, emeği geçenlere teşekkürler” ifadelerini kullandı.
Fuar koordinatörü Remzi Adıyaman ise, “PSB bu yıl uluslararası konumunda. Türkiye’nin en kapsamlı açık alan fuarı konumunda. Çok zorlu olmasına rağmen güzel ilerliyoruz. 20 ülkeden çok nitelikli profesyonel ziyaretçilerimiz burada. Sakarya’ya uluslararası bir fuar kazandırdık. 4 yıl boyunca Ekrem başkanımız bize büyük destek sağladı. Türkiye’deki sektörümüz ona minnettar” dedi.
İthalatı azaltıp, ihracatı artıran fuar
SATSO Akgün Altuğ da fuarın ihracata katkısına dikkat çekerek, “Fuarın başladığı o günden bugüne ithalat azaldı ihracat arttı. Bu çok önemli. Şehrimizin ve ülkemiz için ürettiğini satmak çok önemli. Fuarın sektöre şehrimiz ve ülkemizin ekonomisine katkı sunması diliyor, fuarın hayırlar getirmesini temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.
Peyzaj Mimarları Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yasin Otuzoğlu da, “Peyzaj mimarlarının istihdamının artması gerekiyor. Dönüşüm içinde süs bitkileri önemli, yerli üretim ve ihracatımız desteklenmeli.” ifadelerini kullandı. SÜSBİR Başkanı Savaş Akdağ ve Sakarya Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Genç de sektörün ilerlemesi, gelişmesi ve şehrin katma değer kazanmasında fuarın büyük rol oynadığını ifade etti.
En gözde ürünler bu fuarda
Türkiye'nin ve dünyanın dört bir yanından gelen katılımcılar, konuşmaların ardından fuar alanını gezerek sergiye çıkarılan süs bitkisi ve peyzaj ürünlerini inceledi. PSB Anatolia Fuarı, Kırkpınar'da 6-9 Eylül tarihlerinde dünyanın dört bir yanından gelecek ziyaretçilerini ağırlayacak. Fuar alanında 230 katılımcı firma bahçe sanatları için tasarlanan en gözde ürünleri, en son teknoloji ve tasarım peyzaj ürünlerini ve binlerce çeşit süs bitkisini tanıtacak.
Fuara yurt içinden ve dünyadaki onlarca ülkeden 40 bine yakın ziyaretçi bekleniyor. Henüz şimdiden Ortadoğu, Türk Cumhuriyetleri, Avrupa ve Balkanlar bölgesinden 20 farklı ülke alım için akredite oluşturdu.