USD 33,98
EUR 37,67
ALTIN 2.728,39
BIST100 9.771

Döner Savaşları Başladı

Türkiye’nin döneri "geleneksel lezzet" olarak tescil ettirmek için Avrupa Birliği'ne (AB) yaptığı başvuruya Almanya itiraz etti.

Döner Savaşları Başladı
26 Temmuz 2024 | 12:32
Son Güncelleme:

Türkiye’nin döneri "geleneksel lezzet" olarak tescil ettirmek için Avrupa Birliği'ne (AB) yaptığı başvuruya Almanya itiraz etti. Gurbetçilerin sayesinde dönerin lezzetini tanıyan ve sahiplenen Almanya, Türkiye’nin bu talebinin veto edilmesini istedi.

Nisan ayında AB Resmi Gazetesi’nde yayımlanan başvuruda, dönerin sığır, koyun veya tavuk etinin ince ve yatay biçimde dilimlenerek şiş üzerinde pişirildiği, yoğurt, süt, biber, domates püresi, tuz ve çeşitli baharatlarla terbiye edilip şişe dizildiği belirtilmişti. Almanya, dönerin "geleneksel ürün adı" olarak tescil edilmesinin büyük bürokratik engeller yaratacağını ve ürünün fiyatını artıracağını savundu.

Türkiye'nin başvurusu sonrası döner, 3 aylık itiraz süresinin dolmasının ardından tescil edilecekti. Ancak Almanya, bu sürenin dolmasına kısa bir süre kala itiraz başvurusunda bulundu. İki ülkenin bu konuda uzlaşma sağlaması için 6 ay süreleri bulunuyor. Eğer uzlaşma sağlanamazsa, Avrupa Komisyonu anlaşmazlığı karara bağlamak zorunda kalacak.