USD 33,92
EUR 37,64
ALTIN 2.803,32
BIST100 9.579

Dolunay insanları etkiler mi?

İnsan hem fizyolojik hem de psikolojik olarak oldukça karmaşık bir canlıdır. Karmaşık bir yapıda olan bu canlı hakkında hala birden çok soru işareti mevcuttur. Bu soru işaretlerinden birisi de insanın ruh hali ve ay hareketleri arasındaki ilişkidir. Aynı şekilde insanın fizyolojisinin de ay hareketlerinden oldukça etkilendiği düşünülmektedir. Peki Dolunay insanları etkiler mi? Detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz...

Dolunay insanları etkiler mi?
26 Ağustos 2024 | 10:43
Son Güncelleme:

Dolunayın insan ruhunu etkileyip etkilemediği uzun süredir devam eden tartışma konularından biridir. Bilimin de bu konu üzerinde belirli araştırmalar yapmasıyla beraber son dönemlerde daha çok konuşulmaya başlayan bu soru işareti çoğu kişinin ilgisini çekmektedir.
İnsan vücudunun %70'i sudan oluşur. Bu kanıtlanmış bilimsel bir gerçektir. Aynı zamanda ay hareketlerinin okyanuslarda gel git gerçekleşmesine sebep olduğu da günümüzde kanıtlanmış bir durumdadır.
Bu veriler ışığında ay hareketlerinin insan fizyolojisini ve ruhunu etkilediğini düşünmek oldukça normaldir. Bilim birden çok kez bu iddialar için kanıt aramış olsa da bu düşüncelerin tarihi yüzyıllar öncesine dayanmakta.

GEÇMİŞ İNANÇLAR

Çok uzun senelerden beri ay hareketlerinin insanı bir çok açıdan etkilediğine inanılmaktadır.

M.Ö. 172 tarihinden kalan mezopotamya tabletine göre o zamanın kralları ay hareketlerinin hayatlarını tehdit ettiğine inanır ve korunabilmek adına birçok yöntem uygularmış.

Pek çok kültürde iç gözlem anlamına gelen ay bireylerin hisleri ve düşünceleriyle oldukça bağlantılı olarak düşünülürdü.

Düzenli olarak değişime uğrayan ay değişen ruh haline sebep olduğuna inanılırdı. Antik inanışlarda ay dişil enerji ile bağdaşmış bir durumdaydı. Bu sebeple ay hareketlerinin kadınları daha fazla etkilediğine inanılırdı.

AY DÖNGÜSÜ VE GİTGELLER

Ay kendisine yakın olan suları kendisine doğru çekerek yükselmesine sebep olur. Bu da git gellerin yaşanmasını sağlar.

Bazı efsanelere göre ay suları kendisine çektiği gibi duyguları da çeker böylece duyguların yükselmesini sağlar.

DOLUNAY UYKUYU ETKİLER Mİ?

Birçok farklı kültürde birçok farklı inancın baş kahramanı olan ayın, aynı zamanda uyku rutinlerine de farklı şekillerde etkileri olduğu düşüncesi hala çok yaygın.

2013 yılında dolunayın uyku üzerindeki etkilerini incelemek adına yapılan bir araştırmada, dolunay sırasında katılımcıların uykuya dalmaları normale göre 5 dakika daha uzun sürdüğü gözlemlenmiştir.

Aynı şekilde katılımcıların dolunay gecesi derin uykuda normal zamana göre %30 daha az kaldıkları incelenmiştir.

Ancak bu deney bir daha tekrarlanmadığı için hala bu konuda bazı soru işaretleri mevcuttur.

DOLUNAYIN ETKİSİ

Efsanelere göre dolunay gökyüzünün hafiflemesini ve insan enerjisinin artmasına neden olur.

Artan bu enerji dengesiz davranışları tetikler.
Dolunayın insan ruhu üzerindeki etkisi için henüz kesin bir kanıt bulunmamakla beraber ay hareketlerinin başka canlılar üzerinde etkisi direkt olarak gözlemlenmiştir.

Bireyler bu süreçte kendilerini yorgun ve gergin hissedebilirler.

Mercanların yumurtlama zamanlarını ay döngüsüne göre ayarladıkları bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

Çoğunlukla gözle görülen bir etki uyandırmasa da bireyleri etkileyen çevresel faktörlerin içerisinde ay hareketleri mutlaka bulunur.
Bazı iddialar dolunay olduğu günler insanların daha dengesiz olma eğilimi içerisinde olduğunu söyler.
Oysa başka bir efsane dolunayın insanları kötü bir yönde etkilemediğini sadece kişide mevcut olan enerjinin artarak gün yüzüne çıkmasını sağladığını söyler.

Yani dolunay eğer neşeliyseniz daha neşeli, gerginseniz daha gergin olmanıza neden olur. Florida'da yapılan sosyolojik bir araştırmada 5 yıllık polis raporları incelenmesi sonucunda suç, şiddet ve cinayet vakalarının oranları normale göre dolunay olduğu zamanlarda gözle görülen bir şekilde arttığı gözlemlenmiştir.

YENİ AYIN ETKİSİ

Yeni ay dönemi ay hareketlerinin karanlık dönemi olarak bilinir.

Bu dönemde genellikle bireyler içlerine dönerek kendileriyle baş başa kalmak istedikleri düşünülür. Ayın gökyüzünde görünmemesinin bireyleri sorgulamaya ve düşünmeye ittiğine inanılır.