USD 33,98
EUR 37,67
ALTIN 2.728,39
BIST100 9.771

Dikkat uzmanlar uyarıyor! Sakarya'da kavurucu sıcak etkili olacak!

Sıcaklıkların 40 dereceyi aşması pek çok sağlık sorunu da ortaya çıkıyor. Uzmanlar sıcak havalarda sıvı kaybına ve sağlıklı beslenmeye dikkat çekiyor.

Dikkat uzmanlar uyarıyor! Sakarya'da kavurucu sıcak etkili olacak!
18 Temmuz 2024 | 10:16
Son Güncelleme:

HABERFOKUS

Sakarya’da hava sıcaklıklarının 40 dereceyi geçmesi ile birlikte nem oranı da artması kronik rahatsızlıkları olanların yanı sıra sağlıklı bireylerde de sağlık sorunlarına yol açabiliyor.

Peki sıcakların ve nemin arttığı bu günlerde nelere dikkat edilmeli ve nasıl beslenmeli? Beyhekim Hastanesi Kardiyoloji Doktoru Prof. Dr. Mehmet Akif Çakar ve Diyetisyen Zeynep Beşiroğlu Demir dikkat edilmesi gerekenleri Haberfokus’a anlattı.

Daha önce kalp krizi geçirenler dikkat!

Daha önce kalp krizi geçirmiş hastaların bu havalarda daha dikkatli olmasını söyleyen Kardiyoloji Doktoru Prof. Dr. Mehmet Akif Çakar “Sıcaklarda özellikle daha önce kalp krizi geçirmiş olanlar, yaşlılar ve çocukların uzun süre sıcakta uzun süre güneş altında bulunmaları sakıncalıdır. Çünkü onların sıvı kaybı daha tehlikeli sonuçlara yol açabilir. Dolayısıyla daha önce kalp krizi geçiren 65 yaş üstü ya da 15 yaş altı çocukların uzun süre sıcak altında bulunmaması sağlıkları açısından daha uygun olur.” Dedi.

Ağır spor yapılmamalı

Termometrelerin 40 dereceyi gösterdiği havalarda ağır sporlar yapılmamasını söyleyen Çakar, “Bol sıvı tüketilmeli fakat gazlı içecekler değil normal su içilmeli çünkü kahve ya da çay idrar söktürücü özellikleri olmasından dolayı hızlıca idrarla atıldığı için özellikle su içilmeli. Ağır efor yapılmamalı, öğlen sıcağında özellikle gençlerin ağır spor yapmamalarını öneririm.” İfadelerinde bulundu.

18.00 - 19.00 saatlerinden sonra dışarı çıkılmalı

Son olarak hangi saat aralığında dışarı çıkılmasını öneren Çakar, “Eğer dışarı çıkmak istiyorsanız özellikle akşam 18.00 ve 19.00 saatlerinden sonra dışarı çıkmalarının daha uygun olduğunu söyleyebilirim. Ya da belki resmi kurumda önemli işleri olanlar için de işlerini bitirdikten sonra hemen evlerine dönmelerini dışarda dolaşmamalarını öneriyorum.” Şeklinde konuştu.

Sıcak havalarda beslenmeye dikkat

Sıcak havalarda beslenmeye dikkat edilmesini söyleyen Diyetisyen Zeynep Beşiroğlu Demir, “Sıcak havalarda aşırı yağlı ve şekerli yiyecekler yerine su, vitamin ve mineral içeriği yüksek meyve, sebze ve tam tahıllara dayalı bir beslenme şekli daha uygundur. Balık, zeytinyağlı sebze, meyve ve salata en iyi seçimdir. Ayrıca sıcak ile birlikte terleme oranı arttığı için elektrolit dengesini sağlayacak yoğurt, ayran, cacık, maden suyu tüketimi de unutulmamalıdır. Kızartmalar, aşırı yağlı gıdalar ya da sakatatlar yerine ızgara, buğulama, haşlama olarak hazırlanmış, yağı alınmış etler yenilmeli.” Dedi.

Sıcak havalarda nasıl beslenilmeli?

Sıcak havalardan dikkat edilmesi gereken bazı beslenme önerilerinde bulunan Beşiroğlu Demir, “Aşırı sıcak, baharatı bol, kızartma ve yoğun tuz içeren besinleri tüketmekten kaçınılmalıdır. Yoğun miktarda kırmızı et tüketilmelidir. Sebzeli ile yapılan sandviç, soğuk çorba, çok yağlı olmayan süt besinleri, meyve, balık gibi besinleri tercih etmeye özen gösterilmelidir. Ağır olmayan, besleyen ve yağ bulunmayan besinler tercih edilmelidir. Kurutulmuş meyveleri tüketmek yerine, taze meyve tüketilmelidir. Yoğun şeker içeren besinler tüketmekten uzak durulmalıdır. Çok soğuk olamayan taze meyveler tatlı tüketilmelidir. Tüketilen porsiyonlar kontrol edilmeli, yeşillik tüketimi arttırılmalıdır. Salata sosları tercihini hazır soslardan yana kullanmayın. Susuzluk hissedilmese dahi günde en az 12-14 su bardağı sıvı tüketmeye özen gösterilmelidir. Sıvı tüketiminde su içmek öncelik olmakla birlikte, su harici sıvı tüketiminde kafein, çay, şeker içeren ve gazlı sıvılar gibi içeceklerden uzak durulmalı, süt ürünleri, meyve suları, bitki çayları tüketilmelidir.” Şeklinde konuştu.