USD 34,29
EUR 37,03
ALTIN 3.029,35
BIST100 8.908

Dijital Dünya Çocukları Nasıl Etkiliyor? Empati Eksikliği ve Agresyon Arttı

UNICEF’e göre, dünya genelinde 3 ila 6 yaş arasındaki çocukların %50’si her gün ekran başında vakit geçiriyor. Uzmanlar, dijital medyanın çocukları agresifleştirdiğine ve bencilleştirdiğine işaret ederek ebeveynleri uyarıyor.

13 Ekim 2024 | 09:37
Son Güncelleme:
Dijital Dünya Çocukları Nasıl Etkiliyor? Empati Eksikliği ve Agresyon Arttı - Sayfa 1

Ekran Başında Geçirilen Süre Endişe Yaratıyor

Sosyal medya platformları, bilgisayar oyunları ve dijital içerikler, yalnızca gençler ve çocukları değil, okul öncesi çağdaki küçükleri de tehdit ediyor. UNICEF’in verilerine göre dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’de de 3-6 yaş arası çocukların %50’si her gün dijital cihazlarla vakit geçiriyor. 

Dijital Dünya Çocukları Nasıl Etkiliyor? Empati Eksikliği ve Agresyon Arttı - Sayfa 2

Bu yaş grubundaki çocukların günlük olarak ekran başında uzun süre geçirmesi, çocukların fiziksel ve psikolojik gelişimlerini olumsuz yönde etkileyebiliyor. Türkiye'deki ebeveynlerin %76'sı, çocuklarının dijital içerik kullanımına ilişkin endişe taşıyor ve güvenli, kontrollü dijital ortamlara ihtiyaç duyuyor.

Dijital Dünya Çocukları Nasıl Etkiliyor? Empati Eksikliği ve Agresyon Arttı - Sayfa 3

3 Yaşından Küçükler Ekrana Maruz Kalıyor

Uzmanlar, 3 yaşına kadar çocukların televizyon, akıllı telefon, bilgisayar ve tablet gibi teknolojik cihazlarla temas etmemesi gerektiğine vurgu yapıyor. 

Dijital Dünya Çocukları Nasıl Etkiliyor? Empati Eksikliği ve Agresyon Arttı - Sayfa 4

Bu yaş grubunda dil gelişimi, motor beceriler, dikkat ve yüz ifadelerini tanıma gibi önemli yetenekler kazanılıyor. Ancak dijital ekranlar bu gelişim sürecine zarar verebiliyor.