USD 34,23
EUR 37,03
ALTIN 3.012,78
BIST100 8.839

Denizli’de Yeni Sezonun İlk Salepleri Toprakla Buluştu

"Salep Dede" olarak bilinen 77 yaşındaki Süleyman Yüksel, Denizli’de 17 farklı türde salep tohumunu ekerek yeni sezonun başlangıcını yaptı.

Denizli’de Yeni Sezonun İlk Salepleri Toprakla Buluştu
01 Ekim 2024 | 18:00
Son Güncelleme:

Denizli’nin tanınmış "salep dedesi" Süleyman Yüksel, 77 yaşında yeni sezonun ilk saleplerini toprakla buluşturdu. 11 yıldır farklı salep türleri yetiştiren Yüksel, Yenişehir Mahallesi’ndeki 20 metre uzunluğundaki serasında, 17 farklı türde salep tohumunu ekmeye başladı.

Yüksel, Barlia, Serapıas, Santa, Topbaş, Piramit, Osmanika, Aslanağzı, Çatal salep, Kum Salebi ve Arılı çeşitleri gibi 17 farklı türde salep ekti. Tohumların 10 güne kadar filizlenmesini beklediğini belirtti.

Yüksel, 11 yıl içinde yaklaşık 50 bin TL harcayarak deneme yanılma yöntemiyle farklı türlerde salep üretmeyi başardığını ve bu konuda bilgi desteği verdiğini açıkladı. Salep borsasının Türkiye’de olması gerektiğine dikkat çeken Yüksel, salebin özel hazırlanmış toprak içinde susuz da üretilebileceğini vurguladı.

Salep üretiminde ilginin arttığını ifade eden Yüksel, üreticilerin büyük yumru çeşitlerine yönelmesi gerektiğini belirtti. Yüksel, "Sağlıklı ve iri yumru elde etmek önemli. İri salep yumruları daha hızlı çoğalırken, küçük yumrular kendini besliyor," dedi. Salebin sağlık açısından pek çok faydası olduğunu da dile getiren Yüksel, soğuk havalarda tüketilmesinin enerji verdiğini, solunum yolu hastalıklarına karşı vücut direncini artırdığını ve grip gibi hastalıklara iyi geldiğini belirtti. Ayrıca, salebin vücut sıcaklığını artırarak, boğazı yumuşattığını ve hafızayı güçlendirdiğini vurguladı.