Denizlerin Yeni Avcısı 'TALAY' SAHA EXPO'da İlk Kez Sahne Alıyor
Türk savunma sanayisi bünyesinde geliştirilen ve 'dünyanın ilk alçak irtifa çok amaçlı insansız hava aracı' (İHA) iddiasına sahip TALAY, ilk kez SAHA EXPO'da tanıtılacak.
Türkiye'nin ve Avrupa'nın en büyük sanayi kümelenmesi olan SAHA İstanbul'un organizasyonu altında, Cumhurbaşkanlığı himayesinde ve 6 bakanlık ile Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı'nın destekleriyle düzenlenen SAHA EXPO Uluslararası Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayii Fuarı, 22-26 Ekim tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi'nde gerçekleştirilecek.
Fuar, çeşitli insansız hava aracı projeleri geliştiren bir ekibin bir araya gelmesiyle kurulan Solid Aero'yu da ağırlayacak. Solid Aero, askeri ve taktik uygulamalar için özel olarak tasarlanmış insansız hava aracı sistemleri ve çözümleri ile fuarda yer alacak.
Yenilikçi tasarımlar geliştiren Solid Aero, "dünyanın ilk alçak irtifa çok amaçlı insansız hava aracı" olarak tanıttığı TALAY'ı SAHA EXPO'da ilk kez sergileyecek. Fuar alanında yer alacak birebir modeli, 2,60 metre kanat açıklığı ve 2 metre gövde uzunluğuyla deniz üstü alçak irtifada operasyon yapma ihtiyacına yanıt verecek şekilde tasarlandı. TALAY, savunma, saldırı ve caydırıcılık görevlerinde yüksek performans sunan etkili bir platform olarak görev alacak.
TALAY, düşman gemilerini ve deniz kenarındaki üsleri devre dışı bırakma kapasitesine sahip olup, deniz üzerinde hızlı müdahale gerektiren görevleri başarıyla yerine getirebilecek.
TALAY'ın Teknik Özellikleri:
TALAY, sudan yalnızca 30 santimetre yükseklikte uçma yeteneğine sahip ve 150 metreye kadar irtifa alabiliyor. Bu özelliklerin deniz operasyonlarına yeni bir boyut katması ve küresel pazarda önemli bir ilgi görmesi bekleniyor.
Operasyonel seyir irtifası 3-5 metre arasında değişiyor. Alçak irtifa uçuş kabiliyeti sayesinde radara yakalanma olasılığı son derece düşük olan TALAY, saatte 200 kilometreden fazla hızla hareket edebiliyor ve hedef deniz platformlarından daha hızlı manevra yapabiliyor.
TALAY, 3 saate kadar havada kalabiliyor ve karada belirli bir mesafede alçak irtifa uçuşu gerçekleştirebiliyor. Yüksek faydalı yük taşıma kapasitesi sayesinde çeşitli görevlerde kullanılabilir ve operasyonel esnekliği artırır.
TALAY, ağırlığının yarısı kadar, yani 30 kilograma kadar faydalı yük taşıma kapasitesine sahip. Sistem ve uçuş testleri süren TALAY'ın elektrikli modelinin geliştirilmesi için 3 ay içinde tamamlanması planlanıyor.
Yüksek yerlilik oranına sahip olan TALAY, 7 metre kanat açıklığına sahip deniz karakolu modelinde yerli motor kullanımına yönelik çalışmalara yıl sonunda TEI ile başlanması öngörülüyor.