Çöpten Üretilen Enerji İle 50 Bin Hanenin İhtiyacı Karşılanıyor
Çöpten üretilen enerji ile 50 bin hanenin ihtiyacı karşılanıyor - Çöp gazları ısı ve elektrik enerjisine dönüşüyor
Çevreci ve sürdürülebilir kent olma hedefiyle çalışmalarını sürdüren Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, katı atık yönetimiyle de Türkiye’ye örnek oluyor. 2024 yılında çöplerden elde edilen enerjiyle yaklaşık 50 bin hanenin enerji ihtiyacı karşılanırken, çöplerin çevre ve insan sağlığına olan zararlarının da önüne geçiliyor.
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, çevreyi korumak, doğaya atılan çöpten elektrik üreterek ekonomiye katkı sunmak amacıyla il genelinde toplanan evsel atıkları enerjiye dönüştürüyor. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı’nın öncülüğünde il genelinde vahşi depolama, görüntü kirliliği ve kötü kokuyla da mücadele edilen tesiste evsel atıklardan elde edilen metan gazı, elektrik ve ısı enerjisine dönüşüyor.
Çöp gazları ısı ve elektrik enerjisine dönüşüyor
Çevre ve iklim konusunda çalışmalarını aralıksız sürdüren Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından toplanan evsel atıklar aktarma istasyonlarından düzenli bir şekilde taşınıyor. Düzenli Depolama Sahası’nda depolandıktan sonra organik atıkların çürümesiyle açığa çıkan metan gazı, gaz motorları vasıtasıyla yakılarak elektrik ve ısı enerjisine dönüştürülüyor. Düzenli depolama sahasında 400 bin 957 ton evsel atık, 283 bin 897 taşınan evsel atık ve bin 138 ton sterilize edilmiş tıbbi atık; toprağı, suyu ve havayı kirletmeyecek şekilde güvenle bertaraf ediliyor. 2024 yılında toplam bertaraf edilen metan gazı miktarı 10 milyon 595 bin 511 metreküp olurken bu bertaraf edilen metan gazından 48 bin 897 MW elektrik ve ısı enerjisi elde edildi.
Vahşi depolama sona erdi
Sürdürülebilir, çevreci bir kent oluşturma hedefiyle çalışan Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, depolanan çöp içerisinde, yüzeye çıkan metan gazıyla birlikte depolama sahası tabanında biriken 416 metreküp çöp sızıntı suyunu yeraltı ve yerüstü doğal kaynaklara zarar vermemesi için kirletici faktörlerden arındırıyor. Sızıntı suyu ve gaz yönetiminin kontrollü bir şekilde yapıldığı Düzenli Depolama Sahası sayesinde çöpler, insan sağlığına ve çevreye zarar vermeden bertaraf ediliyor. Evsel atıkların yanı sıra 24 Şubat 2024 tarihinden itibaren Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı bünyesinde gerçekleştirilen çalışmalar neticesinde bin 138 ton tıbbi atık bertaraf edildi. Elde edilen enerjiyle yaklaşık 50 bin hanenin enerji ihtiyacı karşılandı.