TEKRAR EKONOMİYE KAZANDIRILIYOR
Çöplerin geri kazanımının birçok açıdan önemli olduğunu anlatan Yakut, ambalaj malzemeleri, pet, plastik, kağıt gibi atıkların önemli bir kısmını tekrar ekonomiye geri kazandırdıklarını ve kazandırılamayan atıkların bir kısmının çimento fabrikalarında yakıt olarak kullanıldığını belirtti.
Yakut, tesiste ortaya çıkan ısının 40 dönüm serayı ısıtabilecek kapasitede olduğunu ifade ederek, ısının tamamını kullanmak adına ilerleyen günlerde serayı büyüteceklerini sözlerine ekledi.
BAŞKAN ŞAHİN PAYLAŞTI: 40 BİN HANEYE YETECEK KADAR ELEKTRİK ÜRETİLİYOR
Öte yandan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkanı Fatma Şahin'den konuyla ilgili bir paylaşım geldi.
Belediyecilikte Gaziantep modelini anlatan Başkan Şahin, şehirde toplanan çöplerden 40 bin haneye yetecek kadar elektrik ürettiklerini bildirdi.
Dönüşebilir atıkların ayrıştırılıp önemli bir gelir elde edildiğini de sözlerine ekleyen Şahin, şu ifadeleri kullandı:
"BELEDİYECİLİKTE GAZİANTEP MODELİ nedir, bir örnekle anlatalım. Kurduğumuz tesisle Gaziantep’in çöpünden 40 bin konuta yetecek elektrik üretiyoruz. Dönüşebilir atıkları ayıklayıp önemli bir gelir elde ediyoruz. Metan gazının “atık” enerjisinden de sera kurup, yılda 8 ton çilek üretiyor, emekli hemşehrilerimize ulaştırıyoruz."
GAZİANTEP'TE ÇÖPTEN ELEKTRİK, İSTANBUL'DA ÇÖP DAĞLARI...
Bir diğer yandan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, etkin belediyecilik modeliyle fark yaratmayı sürdürürken özellikle İstanbul'da durum tam tersi.
Çünkü Gaziantep Büyükşehir Belediyesi çöplerden 40 bin konuta yetecek elektrik üretirken İstanbul'daki CHP'li belediyelerde çöp toplama sorunu yaşanıyor.
DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikasınca imzalanan toplu iş sözleşmesini kabul etmeyen Kartal, Ataşehir, Maltepe ve Kadıköy'deki temizlik işçilerinin iş bırakma eylemi nedeniyle ilçelerdeki temizlik hizmetlerinde aksamalar yaşanıyor.
Öyle ki aksayan bu hizmetler, bırakın çöpten elektrik üretmeyi vatandaşların sağlığını etkileyecek boyutlara yol açabiliyor.