USD 34,70
EUR 36,70
ALTIN 2.968,08
BIST100 9.640
Çocuklarda Böbrek Taşı Belirtilerine Dikkat: Ailelerin Bilmesi Gerekenler - Sayfa 9

Çocuklar için güvenli bir tedavi seçeneğidir. Diğer yöntemlerimiz endoskopik cerrahi müdahaleler ise eğer ki taşlar kendiliğinden düşmeyecekse böbreğe zarar verme gibi bir durum söz konusuysa bu sefer bu hastalarda endoskopik yöntemlere başvuruyoruz” diye konuştu.

Çocuklarda Böbrek Taşı Belirtilerine Dikkat: Ailelerin Bilmesi Gerekenler - Sayfa 10

Ağrı Hissetmeden Tedavi Ediliyor
ESWL denilen şok dalga tedavisinin böbrek ve idrar yollarındaki taşları parçalamak için vücut dışından gönderilen şok dalgaları ile kullanılan bir tedavi yöntemi olduğunu aktaran Akgün, “Bu yöntem taşları küçük parçalara ayırarak idrar yoluyla daha kolay atılmasını sağlıyor. Cerrahi müdahale gerektirmediği için çocuklar için avantajlı bir tedavi seçeneği haline geliyor. Bunu çocuklara uygularken genelde genel anestezi yöntemlerini kullanmaktayız. Bu da çocuğun işlem esnasında ağrı hissetmemesi avantajını bize sağlıyor” ifadelerini kullandı.

Çocuklarda Böbrek Taşı Belirtilerine Dikkat: Ailelerin Bilmesi Gerekenler - Sayfa 11

11 Aylık Bebek Sağlığına Kavuştu
Yakın süreçte 11 aylık bir bebeğin böbreğinden 11 milimetrelik böbrek taşı çıkardıklarını ifade eden Akgün, “Son zamanlarda yine başvuran 11 aylık bir bebeğimiz olmuştu. Ağrı ve huzursuzluk şikâyetiyle gelen bebeğimizde 11 milimetrelik bir böbrek taşı bulduk. Bu taş nedeniyle şok dalga tedavisiyle taş kırma uyguladık hastamıza. Genel anestezi altında bu uygulamayla beraber bebeğimiz ağrı hissetmeden başarılı bir şekilde taşlarını tedavi ettik. Söylediğim gibi bu nadir bir durum ancak son yıllarda sıklığı artmakta. Biz de şok dalga tedavisini kliniğimizde başarılı bir şekilde uygulamaktayız” şeklinde konuştu.

Çocuklarda Böbrek Taşı Belirtilerine Dikkat: Ailelerin Bilmesi Gerekenler - Sayfa 12

Beslenme de çocuklarda böbrek taşına sebep olabilir
Böbrek taşlarının oluşumu için pek çok risk faktörü vardır. En yaygın sebepler olarak şunlar sayılabilir:

1.Yeterince su tüketmemekten kaynaklı az idrar çıkışı
2. Ailede taş oluşumu öyküsü
3. Tuzlu gıdalar, çocukların çok sevdiği abur cubur olarak tanımlanan yiyecekler ve asitli içecekler
4. Bazı ilaçların kullanımı
5. Bazı sebeplere bağlı idrar çıkışının engellenmesi
6. Böbrek enfeksiyonu
7. Bağırsak hastalıkları