ÇOCUKLARDA ATEŞTEN NİYE KORKARIZ VE EN SIK YAPILAN HATALAR?
Uzm. Dr. Muhammet Mesut Nezir ENGİN
Ateş vücutta meydana gelen bağışıklık sistemi cevabının hipotalamusu etkilemesi sonucu vücut ısısının yükselmesidir. Ateş 39-40 derecenin üzerine çıktığında vücut aşırı enerji harcamaya başlar, kalp ve solunum sistemi daha hızlı çalışır. Kalp hızı artar. Vücut, kol ve bacaklardaki damarları büzüp bu bölgelere daha az kan gönderirken; beyin, kalp, karaciğer gibi organlara daha fazla kan gönderir. Bundan dolayı ateş olduğunda eller ve ayaklar soğuk olurken gövde ve kafa çoğunlukla sıcak olur.
İlk olarak bu etkilenmeler nedeniyle ateşin kontrol altına alınması gerekir. Ayrıca çocuklarda ateş yüksekliğine bağlı ilk 6 yaş içerisinde havale gözlenebilmektedir. Çocuğun havale (febril konvulziyon) geçirmesi bizim ve ailelerin en çok endişe ettiği durumdur.
Ateşli çocuklarda en sık yapılan hatalar nelerdir?
· Ateşi çıkan çocuklarda vücudu sirkeli sularla ve alkolle silmek.
· Ateş düşürücü olarak en güvenilir olarak kabul edilen parasetamol ve ibuprofen dışındaki ateş düşürücüleri kullanmak. Aspirin çok hızlı ve etkili şekilde ateşi düşürür ama çocuklardaki mide kanamalarının da en büyük nedenidir. Ayrıca novalgin de çok etkilidir ateş için ama kemik iliğini baskılayabilir.
· Ateşli çocuğu soğuk suyla yıkamak titremeye ve daha sonra ateşin daha çok yükselmesine neden olur. En iyi uygulama ılık suyla yıkamaktır.
· Ateş düşürücüleri sürekli dönüşümlü vermek doz aşımına ve karaciğerin daha fazla hasar görmesine yol açabilir.
· Genel durumu iyi ve oyun oynayan bir çocukta 39 ve üzerindeki ateşte bile beklenebilir. Çocuğun ateşinin derecesi değil, genel durumunun ve keyfinin yerinde olup olmadığı önemlidir. Ateş vücudun enfeksiyonlara karşı bir savunma tepkisidir ve çoğunlukla hastalıkların hızlı iyileşmesi için çok faydalıdır.
· Her ateşte antibiyotik vermek, antibiyotikler ateşi düşürmez sadece bakteriyel enfeksiyonları tedavi eder.
İLETİŞİM: 05441695400
Instagram: pediatriuzmani / cocukizlemakademisi