USD 34,26
EUR 37,03
ALTIN 3.016,10
BIST100 8.839
Çocuklar için büyük tehlike: Önce güven sonra şantaj! - Sayfa 4

Klinik Psikolog Ayhan Altaş

TEHDİTLERE MARUZ KALINCA KAYGI BOZUKLUĞU YAŞIYORLAR

Danışanımız 16 yaşında mide ve karın ağrıları ile bize başvurdu. Gitmediği doktor kalmamasına rağmen mide sorunları devam ediyordu. Aile ile yaptığımız görüşmede çocuklarının son bir ay içinde tutarsız davranışlar sergilediğini kendilerinden uzaklaştığını ve daha sonra bazen mantık dışı davranışlar sergilediğini ifade ediyorlardı.

Çocuklar için büyük tehlike: Önce güven sonra şantaj! - Sayfa 5

Çocuklarının uzun saatler bilgisayar başında ve bilgisayar oyunlarında zaman geçirdiğini ifade etmişlerdi. Çocukla yaptığımız görüşmelerde ve uyguladığımız testlerde online oyunda bir kullanıcı tarafından mobinge maruz kaldığını ifade etti. Yaşça kendisinden büyük olan kullanıcı annesine ve babasına zarar vermekle tehdit edip çocuğa bazı görevler veriyordu. Verdiği görevleri yapmazsa ailesine zarar vereceğini ifade ediyordu.

Çocuklar için büyük tehlike: Önce güven sonra şantaj! - Sayfa 6

Bilgisayar üzerinden danışanımızın adresini bulan şahıs böylece danışanımız üzerinde inandırıcılığını artırmıştı. Yaşadığı mobing sonrası ortaya çıkan kaygılar üzerine terapötik uygulamalar yaptık kaygı düzeyi azaldıkça daha sağlıklı düşünmeye ve kendisine zarar veren bu ortamdan uzak durmaya başladı.

Çocuklar için büyük tehlike: Önce güven sonra şantaj! - Sayfa 7

ONLARA GÜVENDİĞİNİZİ HİSSETTİRİN

Danışanımız 13 yaşında bir genç kızdı. Bir sosyal medya platformunda 16 yaşındaki bir genç erkek olduğunu iddia eden biriyle çevrimiçi arkadaşlık kurdu. Başlarda bu kişi, dostça davranıyordu ve aralarındaki yazışmalar genç kız için güven verici bir dostluk haline gelmişti. Ancak bir süre sonra, arkadaşının mesajları aniden değişmeye başladı. Kendisini değersiz hissettirecek, aşağılayıcı yorumlar yapmaya ve danışanımızı alenen eleştirmeye başladı.