USD 34,26
EUR 37,03
ALTIN 3.024,20
BIST100 8.839
Çocuklar için büyük tehlike: Önce güven sonra şantaj! - Sayfa 2

Dünyanın bütün ülkeleri, dijitalleşmenin getirdiği şiddet fırtınasıyla baş etmenin yollarını arıyor. Özellikle çocuklar ve gençler, sanal ile gerçek olanı ayırt etmekte oldukça zorlanıyor. Son dönemde ülkemizde yaşanan hadiselerle birlikte 'Incel' kavramını duyar olduk.

Çocuklar için büyük tehlike: Önce güven sonra şantaj! - Sayfa 3

İstemsiz bekar anlamına gelen bu tabir, kadınlara yönelik nefret dilini kullanan dijital medya kullanıcısı gençleri betimlemek için ifade ediliyor. Sorumlu ebeveynler, evlalarının kötü bir olayın kurbanı ya da insanlık dışı bir şiddetinin sorumlusu olmaktan tedirginlik duyduğu bir dönemde, dijital şiddet dosyasını tüm yönleriyle ele aldık.

Çocuklar için büyük tehlike: Önce güven sonra şantaj! - Sayfa 4

Klinik Psikolog Ayhan Altaş

TEHDİTLERE MARUZ KALINCA KAYGI BOZUKLUĞU YAŞIYORLAR

Danışanımız 16 yaşında mide ve karın ağrıları ile bize başvurdu. Gitmediği doktor kalmamasına rağmen mide sorunları devam ediyordu. Aile ile yaptığımız görüşmede çocuklarının son bir ay içinde tutarsız davranışlar sergilediğini kendilerinden uzaklaştığını ve daha sonra bazen mantık dışı davranışlar sergilediğini ifade ediyorlardı.

Çocuklar için büyük tehlike: Önce güven sonra şantaj! - Sayfa 5

Çocuklarının uzun saatler bilgisayar başında ve bilgisayar oyunlarında zaman geçirdiğini ifade etmişlerdi. Çocukla yaptığımız görüşmelerde ve uyguladığımız testlerde online oyunda bir kullanıcı tarafından mobinge maruz kaldığını ifade etti. Yaşça kendisinden büyük olan kullanıcı annesine ve babasına zarar vermekle tehdit edip çocuğa bazı görevler veriyordu. Verdiği görevleri yapmazsa ailesine zarar vereceğini ifade ediyordu.