Dijital İletişim Araştırmacısı Prof. Dr. Ali Murat Kırık
FİLTRE VE GÜVENLİK ÖNLEMİ ALINMALI
Sosyal medyada sanal çeteler, genellikle genç kullanıcıların ilgi alanlarına hitap eden platformlarda, anonimliği ve hızlı iletişim olanaklarını kullanarak ortaya çıkıyor. Discord gibi uygulamalarda, kullanıcılar sesli ve yazılı sohbet odalarında bir araya gelerek ortak ilgi alanlarına sahip topluluklar oluşturuyorlar. Ancak bu gruplar bazen tehlikeli bir hal alarak radikalleşme, zorbalık, yasa dışı faaliyetler veya nefret söylemleri gibi olumsuz etkilere yol açabiliyor.
Son dönemde Discord, genç kullanıcıları hedef alan ve zararlı içerikleri yaymaya çalışan gruplar nedeniyle devletlerin ve ebeveynlerin dikkatini çekiyor ve panik oluşturuyor. Bu tür gruplar, özellikle genç kullanıcılar arasında psikolojik ve toplumsal zararlara yol açıyor. Discord gibi denetimi güç gruplarda vücut bularak yaygınlaşıyorlar.
Aileler, çocuklarını sosyal medya platformlarında karşılaşabilecekleri tehlikelere karşı korumak için bilinçli adımlar atmalıdır. İlk olarak, çocuklarının internet kullanımını yakından takip etmeli, hangi platformlarda zaman geçirdiklerini ve kimlerle iletişim kurduklarını öğrenmelidirler. Ebeveynler, çocuklarına güvenli internet kullanımı hakkında bilgi vererek, karşılaşabilecekleri riskler ve zararlı gruplar konusunda farkındalık kazandırmalıdır.
Ayrıca, çocuklarıyla düzenli iletişim kurarak, onların dijital dünyadaki deneyimlerini paylaşmalarını teşvik etmeli ve gerektiğinde profesyonel destek aramaktan çekinmemelidirler. Ailelerin teknolojik araçlarla da içerik filtreleme ve zaman sınırlamaları gibi güvenlik önlemleri alması, çocukların olumsuz etkilere maruz kalmasını önlemede önemli bir adımdır. Devlet, sosyal medya platformlarının artan tehlikelerine karşı etkili önlemler almak için sosyal medya yasasını güncellemeli.