Okula yayarız, internete koyarız, ailene göndeririz gibi. Tüm aşamalarda bir iyi bir kötü rolüne geçiyorlar. Çocuğun aklı karışıyor ve tehdit de olunca artık kapana giriyor. Öncelikle evdeki internetin güvenli internete taşınması, Iphone telefonlarda Ekran Süresi, diğer telefonlarda ise Googla Family Link uygulaması ile kullanımı denetleyebilirler. Kendi telefonu olduğunda ise karşımıza alıp benim 5 Kırmızı Alarm Noktası adını verdiğim konularda uyarmaları gerekiyor.
Bunlar kişisel veriler, özel fotoğraflar, tehdit, şiddet ve kötü dokunuş. Bunlar varsa kırmızı alarm vas ve bize haber ver denilebilir. Ayrıca burada koşulsuz destek sözü vermek gerekiyor. Böyle bir olay yaşanırsa bana geldiğinde sana kızmayacağım, seni kınamayacağım, seni suçlamayacağım, seni korumak ve daha çok sevmek için elimden geleni yapacağım" gibi bir söz kulanılmalı.
Sosyal Bilimci Prof. Dr. Ali Murat Yel
SANALDAKİ ŞİDDET MİLYONLARA ULAŞIYOR
Dijital platformlardaki şiddet ücretsiz ve denetimsiz olarak milyonlara ulaşabiliyor. Yetkili kurumların ister sanal ister dijital ortamlardaki şiddeti kesinlikle denetim almalı ama bu işi sadece ebeveynlere bırakmak olayın vahametini anlamazlıktan gelmektir. Ailelerin çocuklarının internet ortamında ne yaptıklarını kontrol etmesini beklemek sanki biraz haksız bir beklenti. İlk önce kendilerinin bu dark web dediğimiz ortamları bilmeleri ve çocuklarını ancak ondan sonra korumaya çalışmaları gerekir.
Dijital İletişim Araştırmacısı Prof. Dr. Ali Murat Kırık
FİLTRE VE GÜVENLİK ÖNLEMİ ALINMALI
Sosyal medyada sanal çeteler, genellikle genç kullanıcıların ilgi alanlarına hitap eden platformlarda, anonimliği ve hızlı iletişim olanaklarını kullanarak ortaya çıkıyor. Discord gibi uygulamalarda, kullanıcılar sesli ve yazılı sohbet odalarında bir araya gelerek ortak ilgi alanlarına sahip topluluklar oluşturuyorlar. Ancak bu gruplar bazen tehlikeli bir hal alarak radikalleşme, zorbalık, yasa dışı faaliyetler veya nefret söylemleri gibi olumsuz etkilere yol açabiliyor.