USD 34,27
EUR 37,05
ALTIN 2.992,86
BIST100 8.715
Çocuklar için büyük tehlike: Önce güven sonra şantaj! - Sayfa 13

Klinik Psikolog Mehmet Teber

ÖNCE OYUN SONRA ŞANTAJ

İstismar çoğunlukla kız çocuklarına yönelik ama erkek istismarı da var. Çünkü pedofili erkek, kız ayırt etmiyor. En çok 10-15 yaş arasında oluyor. Genelde çocuğa yönelik aşırı güzel sözler söyleyerek veya onun bir sıkıntısını aşırı önemseyip ilgilenerek ilk bağı kuruyorlar. Sonra sıra görüntü almaya geliyor.

Çocuklar için büyük tehlike: Önce güven sonra şantaj! - Sayfa 14

Doğruluk mu cesaret mi oyunu ile, nasıl bir bedenin var göstersene biz arkadaşız söylemleri ile ilerliyorlar. Çocuk reddettiğinde ilgilerini çekmek ya da çocuğu küçümsemek (bebek misin, korkak mısın) gibi stratejilerle ilk görüntüleri alıyorlar. Bazen yapay zeka ile çocuğun çıplak fotoğraflarını da üretiyorlar. Sonra ise artık tehdit başlıyor.

Çocuklar için büyük tehlike: Önce güven sonra şantaj! - Sayfa 15

Okula yayarız, internete koyarız, ailene göndeririz gibi. Tüm aşamalarda bir iyi bir kötü rolüne geçiyorlar. Çocuğun aklı karışıyor ve tehdit de olunca artık kapana giriyor. Öncelikle evdeki internetin güvenli internete taşınması, Iphone telefonlarda Ekran Süresi, diğer telefonlarda ise Googla Family Link uygulaması ile kullanımı denetleyebilirler. Kendi telefonu olduğunda ise karşımıza alıp benim 5 Kırmızı Alarm Noktası adını verdiğim konularda uyarmaları gerekiyor.

Çocuklar için büyük tehlike: Önce güven sonra şantaj! - Sayfa 16

Bunlar kişisel veriler, özel fotoğraflar, tehdit, şiddet ve kötü dokunuş. Bunlar varsa kırmızı alarm vas ve bize haber ver denilebilir. Ayrıca burada koşulsuz destek sözü vermek gerekiyor. Böyle bir olay yaşanırsa bana geldiğinde sana kızmayacağım, seni kınamayacağım, seni suçlamayacağım, seni korumak ve daha çok sevmek için elimden geleni yapacağım" gibi bir söz kulanılmalı.