Çocuklar için büyük tehlike: Önce güven sonra şantaj!
Bilişim çağının her türlü imkanıyla yetişen çocuklar, dijital medyanın çirkin yüzüne de maruz kalabiliyor. İsmini yeni yeni duymaya başladığımız sosyal medya uygulamalarında bir araya gelen gençler, kimi zaman şiddetin sorumlusu, kimi zaman da mağduru olabiliyor. "Yeni nesil tehlikelere karşı gençliği nasıl koruyabiliriz?" sorusunun cevabını aradık. Uzmanlar, çocuklarını ürkütmemelerini tavsiye ettikleri ailelere, "Onlara güvendiğinizi hissettirin" diyor.
Dijital dünya, içinde yaşadığımız evreni küresel bir köy haline getirse de, insanlık için büyük tehlikeler barındırıyor. Teknolojinin baş döndürücü hızı, kötü niyetli kişiler tarafından, kaosa ve kargaşaya hizmet için de kullanılabiliyor. Sosyal medya mecraları farklı bir dünyanın kapılarını açsa da, bu durum çoğu zaman özellikle gençler ve çocuklar için büyük riskleri beraberinde getiriyor.
Dünyanın bütün ülkeleri, dijitalleşmenin getirdiği şiddet fırtınasıyla baş etmenin yollarını arıyor. Özellikle çocuklar ve gençler, sanal ile gerçek olanı ayırt etmekte oldukça zorlanıyor. Son dönemde ülkemizde yaşanan hadiselerle birlikte 'Incel' kavramını duyar olduk.
İstemsiz bekar anlamına gelen bu tabir, kadınlara yönelik nefret dilini kullanan dijital medya kullanıcısı gençleri betimlemek için ifade ediliyor. Sorumlu ebeveynler, evlalarının kötü bir olayın kurbanı ya da insanlık dışı bir şiddetinin sorumlusu olmaktan tedirginlik duyduğu bir dönemde, dijital şiddet dosyasını tüm yönleriyle ele aldık.
Klinik Psikolog Ayhan Altaş
TEHDİTLERE MARUZ KALINCA KAYGI BOZUKLUĞU YAŞIYORLAR
Danışanımız 16 yaşında mide ve karın ağrıları ile bize başvurdu. Gitmediği doktor kalmamasına rağmen mide sorunları devam ediyordu. Aile ile yaptığımız görüşmede çocuklarının son bir ay içinde tutarsız davranışlar sergilediğini kendilerinden uzaklaştığını ve daha sonra bazen mantık dışı davranışlar sergilediğini ifade ediyorlardı.