USD 34,58
EUR 36,30
ALTIN 2.973,27
BIST100 9.631

Çeşme, Sakız Üretimiyle Yunanistan'a Rakip Olmaya Hazırlanıyor

İzmir'in ünlü tatil merkezi Çeşme'de, asırlık sakız ağaçlarından elde edilen sakızlar, gıda ve kozmetik gibi birçok alanda kullanılmak üzere hasat ediliyor. Kilogramı 12 bin TL'den satılan sakız, Çeşme'yi Yunanistan'ın Sakız Adası'na güçlü bir rakip yapmaya aday.

26 Eylül 2024 | 10:56
Son Güncelleme:
Çeşme, Sakız Üretimiyle Yunanistan'a Rakip Olmaya Hazırlanıyor - Sayfa 1

Çeşme'de hummalı bir şekilde başlayan sakız hasadı, asırlık ağaçlardan toplanan coğrafi işaretli sakızlarla sürüyor. Yıllardır sakız üretimi yapan bölgedeki üreticiler, her yıl artan üretimle Çeşme’nin yalnızca Türkiye’nin değil, dünya çapında en büyük sakız üretim merkezlerinden biri olmasını hedefliyor.

Çeşme, Sakız Üretimiyle Yunanistan'a Rakip Olmaya Hazırlanıyor - Sayfa 2

Sakız Üretimi Yaygınlaşıyor

İlçede sakız ağaçlarının yaygınlaştırılması için 200 bin fidanın toprakla buluşturulması planlanıyor. 30 yıldır sakız üretimi yapan İbrahim Topal, Çeşme'nin sadece Türkiye'nin değil, tüm dünyanın sakız ihtiyacını karşılayabilecek potansiyele sahip olduğunu belirtti.

Çeşme, Sakız Üretimiyle Yunanistan'a Rakip Olmaya Hazırlanıyor - Sayfa 3

Topal, Yunanistan'ın Sakız Adası'ndan her yıl 12 ton resmi, gayriresmi yollarla birlikte yaklaşık 20 ton sakız ithal edildiğini vurguladı ve Türkiye'nin bu ihtiyacını kendi üretimiyle karşılamayı hedeflediklerini söyledi.

Çeşme, Sakız Üretimiyle Yunanistan'a Rakip Olmaya Hazırlanıyor - Sayfa 4

Milli Bir Proje: Sakız Ağaçları

Topal, sakızın sadece gastronomide değil, ilaç, kozmetik ve boya sanayisi gibi birçok stratejik alanda kullanıldığını ifade ederek, "Sakız Adası’ndan en az beş kat daha geniş bir alana sahibiz. Bu potansiyeli kullanarak, Çeşme'yi turizm ve tarımda sakızla öne çıkan bir merkez haline getirebiliriz" dedi.