USD 34,23
EUR 37,03
ALTIN 3.014,23
BIST100 8.839

Cep Telefonu Ana Kartı İthalatında Yeni Gözetim Uygulaması

Ticaret Bakanlığı, cep telefonlarında kullanılan dizgisi yapılmış ana kart ithalatında yeni bir düzenlemeye giderek, bu kartların ithalatına 100 dolar birim gümrük kıymeti gözetim uygulaması getirdi. Bu düzenleme, yerli üretimi korumak ve ithalatın denetimini artırmak amacıyla yürürlüğe konuldu.

Cep Telefonu Ana Kartı İthalatında Yeni Gözetim Uygulaması
25 Eylül 2024 | 11:12
Son Güncelleme:

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren yeni tebliğ, cep telefonlarının en önemli parçalarından biri olan dizgisi yapılmış ana kart ithalatına yönelik gözetim düzenlemesi içeriyor. İthalatta Gözetim Uygulanmasına İlişkin Tebliğ’de yapılan bu değişiklik, Türkiye’de cep telefonu üretimi yapan firmaların korunması ve yerli üretime sağlanan katkının artırılması amacıyla uygulamaya konuldu.

Gözetim Düzenlemesi ile İthalat Denetimi Artırıldı

Yapılan incelemelerde, dizgisi yapılmış ana kartların ithalatı sırasında gözetimden kaçınıldığı tespit edildi. Bu durumu önlemek amacıyla, tebliğde yapılan değişiklikle ana kartlara ilişkin eşyanın tanımı yeniden yapılarak, yalnızca telefon cihazlarına ait olan ve üzerine en az bir komponent dizilmiş ana kartlar ithalatına gözetim uygulaması getirildi.

100 Dolar Birim Gümrük Kıymeti Gözetim Uygulaması

Yeni düzenleme kapsamında, dizgisi yapılmış cep telefonu ana kartlarının ithalatında birim gümrük kıymeti 100 dolar olarak belirlendi. Bu sayede, ithalat sırasında yapılan denetimler sıkılaştırılarak, cep telefonu üretiminde kullanılan bu kritik parçaların ithalatı yakından takip edilecek.